Néhány évvel ezelőtt rákaptam a fokhagymakrémlevesre. Előtte nem igazán rajongtam ezért a zöldségért, de miután megtudtam, hogy mennyire sok jó tulajdonsággal rendelkezik (vírusölő, antibakteriális), úgy döntöttem, hogy kipróbálom és bevetem az épp akkoriban a lábamról leverő bacik ellen.
A francia fokhagymakrémleves, ahogy én készítem
- 4-5 gerezd fokhagyma
- egy evőkanál olaj
- 1-2 evőkanál liszt
- 1,5 liter erőleves, vagy csirkealaplé
- 2 deci tejszín/tejföl
- 10 dkg füstölt reszelt sajt
- 2-3 szelet kenyérből készült kenyérkocka pirítva
- fűszerek
A fokhagymát megtisztítom és a fokhagymanyomón keresztül aprítom. A felhevített olajba teszem és megpirítom. Figyelni kell, le ne égjen!
Hozzáteszem az egy kanál lisztet, majd felöntöm a leves levével. Felforralom, majd beleteszem a tejszínt (tejfölt), még néhány percig főzöm. Fűszerként sót, borsot, szerecsendiót, kakukkfüvet használhatunk ízlés szerint.
Tálaláskor pirított kenyérkockákkal és a reszelt sajttal szórom meg. (Ha nincs kedved a kenyérkockákkal vacakolni, akkor használhatod a boltban kapható, gömbölyű, száraz levesbetétet is, azt hiszem levesgyöngy a neve.)
Nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is !
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Áldás! Lótusz