Lótusz

Lótusz

Az elengedés felszabadító ereje

2015. október 28. - Lótusz_blogger

Megtanulni élni nem más, mint megtanulni elengedni. Buddha

 

Elengedés. A világ legnehezebb feladata. Buddha szerint:

„nincs semmi,ami állandó:a nap és a hold felkel,majd lenyugszik; A tiszta,áttetsző napot a sötét, sűrű éjszaka követi. Minden változik,óráról órára."

„Az elmúlás a harmónia egyik alappillére. Ha nem harcolunk ellene,összhangban vagyunk a valósággal."

„Állandónak tekinteni azt,ami csak átmeneti, hiú ábránd."

Tehát, ha boldogok és szabadok szeretnénk lenni, el kell engednünk mindazt, ami hátráltat bennünket a kiteljesedésben, a szabadság megélésében. Megszerezni, megszeretni valamit könnyebb, mint elengedni. Ragaszkodunk élethelyzetekhez, ránk nem jó hatással levő személyekhez, a tárgyainkhoz. Pedig szabadságunk, lelkünk ereje abban leledzik, hogy nem akarjuk se magunkat, se másokat megkötni, lekötni.  Ezt Simon András így fogalmazta meg: "Az adás és az elfogadás után a szeretet iskolájának talán legnehezebb tantárgya az elengedés művészete. Elengedni mindent és mindenkit, akiket valaha szerettünk, és hinni, hogy a lélek szabadságában örökre együtt maradunk."

Az elengedés nem lemondás, nem eldobása valaminek, hanem egy pozitív energia, egy fellélegzés.

Mivel az ember test-lélek-szellem egységes egésze, az elengedés is több szinten valósulhat meg:

1.Testi szinten. A test a lélek és szellem kivetülése. A tárgyak is egyfajta manifesztációi azoknak a gondolatoknak, melyek az emberek fejében járnak. De a tárgyak csak tárgyak. Nem visszük magunkkal tovább őket, ha meghalunk. Vannak kedvenc tárgyaink, melyektől sosem válnánk meg, és vannak olyanok, melyektől ha csak ránézünk rossz érzés kerít hatalmába. A "negatív" tárgyaktól mindenképpen szabaduljunk meg. Ajándékozzuk el, vagy hirdessük meg és adjuk el, vagy ha sérültek, legjobb, ha kidobjuk őket. Ha a környezetünket rendbe tesszük, akkor belül is hamarabb lesz rend: Amint kint, úgy bent, amint fent, úgy lent. Rengeteg energiát szabadíthatunk fel általa.

  • ha a "nagytakarítással" elkészültünk - kinn, akkor tegyük meg ezt a testünkkel is: méregtelenítéssel, sporttal. A sport nagyon hasznos: a méreganyagok távoznak testünkből ugyanakkor felszabadulunk, örömérzet kerít hatalmába, ha alaposan megmozgattuk izmainkat. Ezután haladhatunk befelé.

2.Mentális (szellemi szint). A gondolataink meghatározzák jövőnket. De ha folyamatosan visszafelé tekintünk, régmúlt sérelmeket, egy régi szerelmet, vagy egy számunkra kedves tárgyunk elvesztése miatti negatív gondolatot időről időre (nagy érzelmi energiával megtöltve) felidézünk, semmiképp nem fogja boldogságunk, a boldogulásunk, a szabadságunk érzését szolgálni. Sőt szorongunk tőle, kisebbrendűségi érzésünk lehet általa, és nem tudjuk élvezni a jelen gyönyörű pillanatait.

  • változtasd meg a gondolatod! Egy rossz, negatív gondolatot cserélj pozitívra. Például:

"Elhagyott a szerelmem. Hogyan fogom folytatni az életem nélküle?"

"Új életet kezdhetek. Megtalálom azt az embert, aki számomra az igazi, és számára is én vagyok a tökéletes társ."

3.Lelki szinten. Csalódtál. Megbántottak. Elhagytak. Elvesztettél egy hozzátartozódat. Ezek az események mély nyomot hagynak a lelkedben: csalódást, félelmet, szorongást, magányt, sikertelenséget érzel miattuk. De tudnod kell, hogy ezek az érzések megváltoztathatók. Akár a te figyelmetlenséged miatt történt, akár a másik gátlástalansága miatt, ez már elmúlt. Ma, életedben mostani pillanatában már nem hat rád. Csak akkor, ha hagyod.

  • keress "elfoglaltságot". Nem, nem pótcselekvésre invitállak, hanem arra, hogy amikor rossz érzésed van, ne hagyd, hogy ez az érzés elhatalmasodjon benned. Inkább keress valamit, ami számodra örömet okoz (pl. kertészkedés, séta, találkozás a barátnőkkel... stb.)

Az elengedés egyúttal a szabadságunk elfogadása és felelősségvállalás az életünkért. Nem hibáztathatunk folyamatosan másokat, a körülményeket. Vannak, akik sokkal rosszabb körülményeket kapnak a sorstól, mégis elégedettek, boldogok, szabadok.

Ha sikerül elengedned valakit, valamit, egy élethelyzetet, hatalmas energiák szabadulnak fel. Egy lökést kapsz ahhoz, hogy élvezni tudd a pillanatot és képes legyél célokat kitűzni magad elé, és sikereket érj el az életben. Az élet értelme a folyamatos változás, a fejlődés, és a szeretet.

Az elengedést az alábbi meditációval segíthetjük:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=jLKt-Pu5Ij0[/embed]

És te mit szeretnél elengedni? Ha van kedved, írd meg kommentben!

Hasonló cikkért kattintsd IDE.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is. Kövess a FACEBOOK-on is!

Áldás: Lótusz

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2416332422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása