Lótusz

Lótusz

Karácsonyi fogyasztóvédelmi kisokos

2015. december 14. - Lótusz_blogger

Erre figyelj a vásárlás során: ezek a jogaid és lehetőségeid a karácsonyi ajándékok megvásárlása után

 

Már csak tízet kell aludni, és itt karácsony! :) Ezért gondolom, hogy már te is elkezdted az ajándékok beszerzését, ahogy én is. Ha meg is van a tökéletes ötlet, akkor sem biztos, hogy a megajándékozott éppen annak az ajándéknak örül, amit te választottál neki. Az is lehet, hogy a méret nem megfelelő. Mire figyelj oda, hogy megúszd a későbbi kellemetlen szituációkat?

A blokk megőrzésénél nincs fontosabb!

Hogyan gondolkodnak a kereskedők? Ha van blokkod, akkor tényleg náluk jártál és megvásároltál náluk egy terméket. Csak ezzel igazolhatod! A kereskedőknek igazuk van, a törvény is mellettük áll. A kereskedő csak arra az árura köteles elfogadni a vevő panaszát, melyet a vásárló blokkal tud igazolni. Még az sem elég, ha van tanú a vásárlásra. A blokk a minden, de blokk nélkül semmi nincs a kezedben. Azonban vásárláskor nézd meg a blokkot! Ugyanis vannak olyan boltok, akik "blokknak látszó" blokkot adnak, valódi helyett! Nincs rajta az áru megnevezése, a mennyiség... Elvileg a nyugta elég egy-egy áru visszaváltásához/cseréjéhez, a gyakorlatban biztosabb ragaszkodni az elektronikai termékek vásárlásakor kapott jótálláshoz is.

Cserebere?

Ha a karácsonyi ajándékozás után mégis úgy döntesz, hogy a kapott ajándék kicsi, vagy nagy, vagy nem tetszik a színe, vagy nem kell belőle még egy ugyanolyan, és kicserélnéd,  a kereskedők nem kötelesek megtenni neked ezt. Azért nem mondom, hogy soha nem teszik meg, de nem kötelességük.

Ha a termék hibás, az már más tészta! Vannak olyan árucikkek, amelyekhez kötelező a jótállás, ezért, ha az önmagában hibás termék a vásárlástól számított három napon belül visszajut a forgalmazóhoz, ő köteles, javítás helyett, egy újat adni helyette.

Akció! Akció! Az akciós termékek megvásárlásához is tartozik az úgynevezett szavatossági jog, kivéve, ha a leértékelés oka a termék hibás volta. Azonban, ha a hibás termékre nem hívják fel a figyelmet, akkor ugyanazok a szabályok érvényesek rá, mint a teljes árú termékekre.

Online vásárlás esetén a reklamáció 8 nap, és a kereskedő akkor is köteles visszacserélni az árut, ha nem hibás, csak nem tetszik.

A karácsony elengedhetetlen kelléke: az égősor

Akár bevásárlóközpontban, akár a piacon veszed meg a karácsonyi égősort, a termékinformációt mindenképpen olvasd el! Fontos, hogy kültéri égőket ne használjunk benn, és fordítva. Azt, hogy milyen (kültéri vagy beltéri) égősort vásároltunk, az IP szám 2. számjegyéből tudhatjuk meg. Ha kültéri (is) az égősor, akkor vagy 1, vagy annál nagyobb számnak kell lennie.

Stresszmentes, áldott karácsonyi készülődést kívánok! Lótusz (Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2716332540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegatár 2015.12.15. 13:33:02

Egy apró kiegészítés: online vásárlás esetén (a csomag kézhez vételétől számítva) 14 nap áll a vevő rendelkezésére, hogy a vásárlástól-indok nélkül- elállhasson.
süti beállítások módosítása