Lótusz

Lótusz

Ki szereti jobban a gazdáját: a kutya vagy a macska?

2016. február 03. - Lótusz_blogger

A kutyások és macskások örök dilemmája: melyik házi kedvenc szereti jobban  a gazdáját?

 

Hála a tudománynak, és Dr. Paul Zak neurológus professzornak, a kérdés most eldőlni látszik. A Claremont Egyetem professzora tudományos kísérletet végzett annak ügyében, hogy pontot tegyen az évszázados vita végére. A kísérlet során a tudós arra a megállapításra jutott, hogy a kutyák ötször jobban szeretik a gazdájukat, mint a macskák. (A tanulmányt a huffington post adta közre.)

Ezt a megállapítást nem az alapján tette a tudós professzor, hogy melyikőjük hajtja végre hamarabb és nagyobb kedvel az olyan parancsot, mint "Ül.", "Fekszik." "Ne ugrálj!", hanem ennél sokkal tudományosabb módon jutott eredményre.

Dr. Paul Zak vérmintát vett 10 kutyától és 10 macskától, és a vérükben megmérte az oxitocin szintet. Az oxitocin egy olyan hormon, mely arról árulkodik, mennyire kedveljük a másikat, mennyire okoz örömet a vele való együttlét, a jelenléte. A kötődést "lehet vele mérni".

Ezután megkérte gazdáikat, hogy játszanak kedvencükkel. 

Zak szerint az emberek olyankor termelik az oxitocint, amikor valamilyen pozitív élményben van részük. Zak azt mondja, hogy oxitocinszintünk 15-25 százalékkal nő, ha valakivel éppen akkor találkozunk először, 25-50 százalékkal nő, ha olyannal vagyunk, akit már ismerünk, és 50 százalék fölötti, ha olyan élőlénnyel vagyunk együtt, akit szeretünk.

A kísérlet során a kutyák átlagosan 57,2 százalék oxitocint állítottak elő a szervezetükben. Ez Zak szerint azt jelenti, hogy a kutya őrült módon, nagyon-nagyon szereti gazdáját, még akkor is, ha az egy másik (állat) fajba tartozik.

A macskáknál viszont más volt a helyzet: eleve csak 50 százalékuk szervezete termelt oxitocint, és az övékében is csak 12 százalék volt található. Zak ezzel azt állapította meg, hogy a macskák kevésbé szociális lények. Bár Zak azt is mondta, hogy a macskákra az idegen környezet is rosszabbul hatott, mint a kutyákra. A tudós szerint a macskák is jobban tudtak volna teljesíteni az otthoni nyugodt környezetükben. 

Tehát ezt a csatát a kutyák nyerték... :)

Azért szeressük a kutyákat és a cicákat is!

Áldás! Lótusz (Facebook)

Még több cicás és kutyás cikk ITT olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516332662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása