Lótusz

Lótusz

12 lépés az önbizalom fejlesztéséhez

2016. április 12. - Lótusz_blogger

A magas önbecsülés, önértékelés önbizalom elérhető, tanulható képesség

Már gyermekkorunk óta folyamatosan az elismerés, a másoknak való megfelelés, a tetszés hajt bennünket: ezért fogyókúrázunk, ezért veszünk új ruhákat és nem mellesleg ezért dolgozunk annyit, vagy éppen tanulunk akár nyugdíjas korunkig.

Az önbecsülés, önértékelés egy olyan fogalom, mely azt mutatja meg, mennyire fogadom el magam, mennyire vagyok tisztában az értékeimmel és a világban betöltött szerepeimmel. Vannak, akiknek hatalmas az önbizalmuk, és sokkal nagyon befolyást képzelnek el magukról, mint amennyivel rendelkeznek. És az a vicc, hogy ezt egy idő után el is érik.

Ha viszont valaki folyamatosan alulértékeli magát, kevés az önbizalma, "nem tudja eladni magát" a világnak, akkor egy idő után a többiek is kevésbé értékesnek érzik. Pedig biztosan neki is vannak értékei, olyan képességei, tulajdonságai, amivel kitűnhetne a tömegből... Sajnos ez néha a szüleink, tanáraink által ránk zúdított elvárások és szidások eredményei. De mindig lehet változtatni!

Bármelyik véglethez tartozol, nemárt néha átértékelned a gondolkodásmódodat, a tapasztalatidat, amelyek idáig elvezettek. Az alábbiakban tippeket találsz, amivel a helyes önbecsülést kifejlesztheted magadban.

Ami a legfontosabb: tudatosan és folyamatosan fejlesszük magunkat!

 

1.Állj le a hasonlítgatással!

Ha össze akarod hasonlítani magad mással, akkor lelked rajta. De a Jóisten mindenkit egyedülinek, és megismételhetetlennek teremtett. Ezért felesleges hasonlítgatnunk magunkat. Mindenkinek megvan a helye a Földön és a szerepe is. Ha a jó úton van, akkor biztosan segítik a körülmények, az Égiek, vagy épp a többi ember a boldogulásában. Mindig lesznek nálad gazdagabbak, szebbek... De ettől még te nem érsz kevesebbet!

2. Ne vádold magad!

Ha folyamatosan becsmérled magad, az anyagi helyzeted, a külsőd, akkor biztos nem nem fogsz tudni magasabb szintre lépni. Vagy egy helyben toporogsz, vagy még süllyedsz is. Az eredmény nem azért van, mert tényleg rosszak a kilátásaid. Hanem azért, mert negatívak a gondoltaid! Minél inkább ostorozod magad, annál kevésbé fognak összejönni a dolgaid. Én is szoktam hibázni (csak az nem hibázik, akik nem dolgozik), de én, ha valamit véletlen nem veszek észre, vagy elrontok, csak ennyit mondok: "Uh, szőke vagyok!". És tényleg az vagyok... :)

3. Fogadd a bókokat!

A bók egy adu: bárki napját fel lehet dobni vele (a lényeg, hogy őszinte legyen!). De a bókot fogadni is tudni kell! Mert hiába mondja neked valaki, hogy : "De jó a hajad! Fodrásznál voltál?" - Áh, nem köszi, csak megmostam. A minimum, hogy megköszönöd. A maximum, hogy visszabókolsz! :) De a fejedben is tedd fel ezt a bókot egy polcra, ha épp nincs jó napod, elővedd, megsimogasd és máris szebb lesz a napod! Fogadd és hidd el, hogy neked szól az elismerés.

4. Pozitív megerősítések

Használj pozitív megerősítéseket, hogy erősítsd vele az önbecsülésed. Pl. Vágj kis kártyákat és írd rá: "Kreatív vagyok.", "Több pénzt keresek, mint amennyit el tudok költeni." "Szeretnek az emberek." Jól kommunikálok." Ezeket a kártyákat tedd a pénztárcádba, vagy a zsebedbe, vagy épp a táskád egyik zsebébe. Amikor épp a trolin mégy 2 megállót, akkor pont van rá időd, hogy elolvasd őket. És máris nőtt az önbizalmad, igaz?

5. Olvass, tanulj

Ha másképp nem megy, esetleg menj el olyan kurzusra, ahol önismeretet, önkifejezést és önbizalmat növelő technikákkal ismertetnek meg. Rengeteg könyv is van  a piacon, amelyekből sokat tanulhatsz, hogyan becsüld meg magad. De ha már elindultál a jó úton, ne hagyd, hogy a negatív energiák visszarántsanak... Vagyis ne nézz tévét/híreket... olyan műsorokat, melyek negatív hatással vannak rád.

6. Pozitív környezet

Próbáld meg körülvenni magad pozitív emberekkel! Ha negatív emberek vesznek körül, akkor azok folyamatosan leszívják az energiád, gátolnak a fejlődésben (max. a türelmedet trenírozhatod velük) és nem viszik sikerre a dolgokat. Ha pozitív, kreatív és lendületes emberekkel dolgozol együtt, akkor sokkal hatékonyabban tudjátok elérni a szervezet céljait.

7. A lista 1

Készíts listát arról, hogy a múltban miket értél el. Például: megszerezted a jogosítványt, letetted a nyelvvizsgát, felvettek egy új munkahelyre... Érezz elégedettséget, és örömöt, amint a listát olvasgatod. Ezzel a siker pozitív érzését erősíted magadban, ami újabb sikereket vonzz be.

8. A lista 2

Ne csak az elért sikereidről, de a saját "talentumaidról", képességeidről és pozitív tulajdonságaidról is készíthetsz egy listát. Legyél őszinte magaddal és legyél engedékeny is egyben. Lehet, hogy vannak olyan tulajdonságaid, amiket te nem értékelsz, de mások közül sokan "irigyelnek " tőled.

 

9. Adj többet!

Adj többet - magadból! Nem a pénzről van szó. Inkább az emberi gesztusokról, a segítség nyújtásáról. Ez sokszor többet jelent a pénznél. Ezzel te is sokkal értékesebbnek fogod érezni magad, és a többieknél is sokkal megbecsültebb leszel.

10. Azzal foglalkozz, amit szeretsz!

Ha olyan munkád van, amit szeretsz csinálni,. sokkal nagyobb türelemmel, fegyelemmel és örömmel fogod végezni. Az se érdekel, ha munkatársak olyanok, amilyenek. :) Mivel szereted a munkád, örömmel fogod végezni a feladatokat és sikeres is leszel benne. Ez pedig növeli az önbecsülésed!

11. Légy hű magadhoz!

Néha döntéseink nem éppen a legjobban sülnek el. De abból is lehet tanulni. Viszont nem azt kell belőle tanulni, hogy "na akkor mostantól nem is fogok dönteni semmiben...". Legyünk még jobbak és higgyünk magunkban, akkor döntéseink is jók lesznek.

12. Mozdulj!

Sosem lesz magas az önbecsülésed, ha a kínálkozó lehetőségeket ölbe tett kézzel várod. Ha a lehetőség esetleg elmegy melletted. Viszont, ha mozdulsz, elindulsz felé, akkor a lehetőség is elindul feléd. A lényeg, hogy elindulj! Nem kell tudnod pontosan a következő lépést, csak mozdulj meg!

A magas önbecsüléssel (nem = beképzelt) emberek sokkal nyugodtabbak, sikeresebbek, boldogabbak, testileg-lelkileg egészségesebbek. Akkor miért ne tennél meg te is mindent, hogy elérd? :)

Áldás! Lótusz

Ha van kedved, oszd meg a cikket, vagy hasonló cikkekért kövess a FACEBOOK-on is!

fordítás: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1616332796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása