Lótusz

Lótusz

Ritka égi jelenség: a Merkúr bolygó átvonulása a Nap előtt

2016. május 07. - Lótusz_blogger

A Merkúr bolygóátvonulása a Nap előtt 2016. május 9-én, hétfőn lesz látható

2016. május 9-én, vagyis hétfőn napközben több órán keresztül egy Magyarországról is jól észlelhető égi jelenség szemtanúi lehetünk: a Merkúrt fogjuk látni, ahogyan a Nap előtt átvonul. A jelenség a Napfogyatkozáshoz hasonló, bár a Merkúr sokkal kisebb, mint a Nap, tehát annyit lehet látni, hogy egy pötty vonul végig a Nap előtt.

A jelenséget tilos szabad szemmel, vagy házi praktikák során elkészített pl. krómozott  üvegen keresztül kémlelni,

de a legtöbb csillagászattal foglalkozó most startra készen áll a távcsövével, és biztosan Neked is enged egy kukkantást vele. A neten is lehet vásárolni olyan szemüveget, amivel nem károsítjuk szemünket. Ha a legutóbbi teljes napfogyatkozásból (1999-ből) megmaradt a védőszemüveged, akkor azzal biztonságosan megfigyelhető a jelenség.

A NASA az alábbi kisfilmet készítette tájékoztatásul:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=wbkrlHDKvgE[/embed]

Mi is fog történni és hogyan?

A Merkúr viszonylag "gyakran" átvonul a Nap előtt, legutóbb 2006-ban (bár ezt Magyarországról nem lehetett látni), előtte pedig 2003. május 7-én láthattuk mi is. Ha a mostanit elmulasztanánk, akkor a következő 2019-ben lesz látható.

11674741_08c82b08c3602aeac0a2bf42d7a635d2_wm.jpg fotó: NASA


Egy ilyen átvonulás négy fő eseményre bontható. Az egész esemény több, mint 7 órán keresztül megfigyelhető: először a Nap bal oldalán lesz látható, amikor belép a Nap elé. Ez történik meg 13.12 perc körül.Ezután láthatjuk a Nap előtt haladó bolygót, egészen addig ameddig el nem hagyja (a szerencsésebbeknek), mi  pedig addig láthatjuk, Magyarországon, amíg le nem nyugszik a Nap.

800px-Mercury_transit_1.jpg fotó: wikipedia


Nálunk a legizgalmasabb résznek a kezdet ígérkezik, vagyis 13.12 perc körül a leglátványosabb a jelenség, amikor a Merkúr bolygó belép a Nap elé. A következő érdekesség néhány perc múlva következik be, kb. 13.15-perckor, amikor a Merkúr már "elhagyja" a Nap szélét, ezt nevezzük fekete csepp-nek.

A következő 7 órában azt sasolhatjuk, hogy a Merkúr lassan, egyenletesen haladva átvonul a Nap előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8716332856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása