Lótusz

Lótusz

Amitábha, a legnépszerűbb Buddha

2016. május 09. - Lótusz_blogger

Amitábha, a legnépszerűbb Buddha: „aki meghallja a világ hangjait”

Amida, Amitabha Buddha az öt meditációs Buddha egyike. Az öt meditációs Buddha (dzsáni-buddhák), a mahajana buddhizmus "szentjei".

 

Amitábha Buddha az öt meditációs buddha legismertebbike.  A buddhizmus egyik legnagyobb irányzata (melyet legtöbben követnek), a Tiszta Föld, melynek középpontjában Amitábha Buddha tisztelete áll. Története azzal kezdődött, hogy Amitábha régen király volt, de lemondott trónjáról és szerzetesnek állt. Ekkor Dharmakara bódhiszattvának nevezték el, aki szorgalmasan gyakorolt és eljutott a megvilágosodásig, így buddhává vált. Amitábha Buddha a Tiszta Föld (Szukhávati = nyugati paradicsom) felett uralkodik. Akik itt születnek, sokat hallgatják tanításait, hogy a Nirvánába beléphessenek.

Az Amitábha szó jelentése „végtelen fény”; az istenség másik neve Amitájusz, amely „végtelen életet” jelent. Amitábha azért ennyire népszerű, mert a szútrák együttérző, könyörületes buddhának mutatják be, aki fogadalmat tett, hogy a lényeket megmenti a szenvedéstől.

 

 

Az Amitábha-kultusz leghíresebb szent írása a Wuliangshou jing, azaz a Végtelen élet (Amitájusz) szútrája. Ez a szent szöveg elmeséli, hogy egy Dharmakára nevű szerzetes hogyan tett fogadalmat a lények megmentésére, hogyan érte el a megvilágosodást, és hogyan vált Amitábha néven buddhává.

 

Amitábha Buddha a könyörületesség és a bölcsesség szimbóluma, aki az észlelést képviseli. Amitábhával történő meditáció a vágy ellenszere. Szimbóluma a lótusz, ami a jóindulatot és tisztaságot jelenti.

 

Amitábha buddha a legnépszerűbb Kínában, Japánban, Koreában és Indiában is, ahonnan "pályafutása" indult.

Mantráját az alábbi videón hallgathatod meg:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1pwSLE18dA4[/embed]

Még több Buddháról szóló cikket ITT találsz.

képek: pinterest.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3316332858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása