Lótusz

Lótusz

Íme a világ legkisebb vulkánja

2016. június 14. - Lótusz_blogger

Cuexcomate-t tartják a világ legkisebb vulkánjának. Azonban Cuexcomate egy nem működő gejzír kúpja, melyet Mexikóban, Pueblában találunk. Annak ellenére, hogy gejzír, a világ legkisebb vulkánjaként tartják számon.

legkisebb vulkán 9

legkisebb vulkán 8

legkisebb vulkán 7

legkisebb vulkán 6

A Cuexcomate neve a cuexcómatl szóból ered, amely agyagfazekat jelent, illetve egy ősi gabonatároló épületet is így neveztek. Már 1585-ben feljegyezték erről a gejzírkúpról, hogy egy lyuk található benne. Erről a lyukról az írás azt tartja, hogy az indiánok szertartásikon ide dobták a feláldozott élőlényeket. A lyukkba be is tudunk menni, ma már egy fémből készült csigalépcső segítségével.

 

legkisebb vulkán 5

legkisebb vulkán 3

Egyes indián legendák szerint Cuexcomate Popocatépetl és Iztaccíhuatl gyermeke volt, mások pedig a rajta levő lyukat az ördög köldökének nevezik. Ebbe a lyukba nem csak az áldozatokat dobták be, hanem később az öngyilkosok holttesteit is, mert azt tartották, ők nem érdemlik meg, hogy temetőbe temessék el őket. Olyan időszak is ismert, amikor élelmiszereket tároltak a lyukban. Egyes források szerint a lyukból egy titkos alagút vezet a cholulai piramishoz.

legkisebb vulkán 10

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7316332926

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

W. A. Lacky 2016.06.17. 03:58:40

Egy frászt! A világ legkisebb vulkánja az én gatyámban van, csak egy kicsit izgatni kell, azonnal működésbe lép.
süti beállítások módosítása