Lótusz

Lótusz

Onsen, avagy a termálfürdő japánul

2016. augusztus 19. - Lótusz_blogger

Onsen (onszen), avagy a termálfürdő japánul

A japán turizmus nemcsak a történelmi emlékek bemutatására, de a SPA, a wellness és egyéb szolgáltatásokra épülő úgynevezett onszenekkel is rengeteg turistát csalogat az országba. De nemcsak a külföldiek élvezik az onsenek áldásait. Rengeteg japán jár a barátaival, szerelmével, családjával rendszeresen fürdőzni.

Mi a japán onsenek titka?

Az onsen vagyis a forró vulkanikus gyógyfürdő általában a természet lágy ölén található. A környezet letisztult, festői, misztikus légkörű. A zen hangulatú kertekben a gőzölgő fürdők látványa (melyet télen-nyáron szívesen látogatnak) egyedi hangulatot kölcsönöz a helynek. A vulkanikus területen fekvő országban legalább húszezer helyen, sokszor lélegzetelállító környezetben találhatók ezek az ásványi anyagban gazdag fürdők. A víz a természetes hőforrásnak köszönhetően kb. 45°C-os.

 

Az onsenek a kellemes kikapcsolódás mellett gyógyhatásukról is híresek. A víz jól oldja a feszültséget, és kedvezően hat a rheumatikus panaszokra, mérsékli az ízületi és hátfájás okozta panaszokat, javítja a vérkeringést, javítja a bőr rugalmasságát, az idegrendszer működését is pozitívan befolyásolja. A fürdők kialakításánál mindig ügyelnek arra, hogy a fürdő ne zavarja meg a természet harmóniáját, ha lehet, a természetbe olvadjon a kialakított medence.

Japánban fokozottan figyelnek arra, hogy a medencébe csak valóban tisztán lépjenek be a fürdőzők, ezért a fürdő előterében mindenkinek szappannal alaposan le kell mosakodnia és csak ezután léphet be a medencébe.

Az onszennek rengeteg formája és típusa van, beleértve a kültéri (露天風呂 [roten-buro] vagy 野天風呂 [noten-buro]) és beltéri fürdőket. A fürdők lehetnek publikusak, amit a város tart fenn, vagy magántulajdonban lévők (内湯 [ucsiju]), amik gyakran hotelek, a riókán nevű hagyományos fogadók vagy a magánszállást reggelivel kínáló hotelek (民宿 [minsuku]) részei.

A kültéri fürdők kádjai gyakran ciprusfából, márványból vagy gránitból készülnek, a beltérieké csempéből, akrilüvegből, vagy rozsdamentes acélból. Az onszen vize jellegzetes ásványokat és kémiai elemeket tartalmaz, az kimutatja milyen típusú onszen az. Ezek alapján van kén onszen (硫黄泉 ió-szen), nátrium klorid onszen (ナトリウム泉 natoriumu-szen), hidrogén-karbonát onszen (炭酸泉 tanszan-szen) vagy éppen vass onszen (鉄泉 tecu-szen).

 

 

Ezek a legismertebb Japánban található onsenek

A Beppu Onszen (別府温泉) ez egy nyolc fő termálfürdőből álló komplexum, mely Beppu városában, Óitában, található.

Az itt kibocsátott víz mennyisége nem haladja meg az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkét, amely a világ legnagyobb meleg vizű forrása, de 2909 meleg vízű forrás lyuk van a városon belül, és ez több, mint 10%-át adja a Japánban fellelhető 27644 meleg vízű forrásoknak.

Naponta több, mint 130000 tonna forró víz áramlik a talajból a fürdőbe, így a világon a második legnagyobb mennyiségben kibocsátott víztömeg, Japánban az első helyet foglalja el.

A Dógo Onszen (道後温泉) egy termálfürdő, Macujama városában található és az egyik legrégebbi onsen Japánban. Az első említése a Manjósúban (759-ben íródott) történt és a legenda szerint Sótoku herceg (574-622) is részesült a vízből. A Dógo Onszen jelenlegi épületét 1894-ben építették és háromszintes.

A Jusinden egy fürdő szoba, ami kifejezetten a Császári Családnak van fenntartva és 1899-ben építették.

A Jubara Onszen Hakkei (湯原温泉) egy japán stílusú panzió, amely a hegyekben helyezkedik el, mely megőrizte Japán látképét évekkel ezelőttről. A fürdőket természetes forrásvíz jellemzi, amely gyengéd a bőrhöz, és több, mint 800 éve áramlik.

 

A Junomine Onsen (湯の峰温泉) egy különös kis panzió egy eldugott kis völgyben a megszentelt Kumano hegy szívében.

 

A víz hétszer változtatja a színét egy nap. A Junomine Onsen 1800 évvel ezelőttől kezdve működik, valószínűleg az egyik legrégebbi onsen Japánban. Érdekessége, hogy a fürdőzés szervesen kapcsolódik a híres Kunomine zarándoklathoz is már több, mint 1000 éve. A víz testi lelki megtisztulás eszköze.

A Cuboju egy természetes kis kabin, melyet a patak formált, amely végigfut a Junomine Onsenen. Eldugott, kis hely, ahol 30 percet töltenek a fürdőzők.

Ez az egyetlen melegvízű forrás, amely az UNESCO oldalán is regisztrálva van. Párok körében is igen népszerű. A Cuboju fürdőt egy vagy két személy használhatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4316333068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anasztázia Nagy 2016.08.20. 10:20:19

Kedves Lotusz! Elfelejtetted megemliteni, az onsenek csak meztelenül latogathatok. Ez tartott vissza egeszen az utolso esteig a fürdözestöl. Akkor bemereszkedtem, hat nem bantam meg. :) Eletre szolo elmenyt szereztem. Üdvözlettel: Anasztazia

Lótusz 2016.08.20. 17:35:33

Kedves Anasztázia! Mivel sajnos még nem jártam arra, ezen az infón átsiklottam. De köszönöm, hogy szóltál! :) Picit irigykedem! :) Japánban merre jártál még? Volna kedved megosztani velem (és az olvasóimmal) az ottani tapasztalataidat? Megtisztelnél vele! :) Üdv: Lótusz
süti beállítások módosítása