Lótusz

Lótusz

Takaríts okosan és vegyszermentesen!

2016. szeptember 17. - Lótusz_blogger

Ezek a házi szerek jobbak, mint a boltiak!

A vegyszerek használata nemcsak egyre több allergiás megbetegedés okozója lehet, de a lefolyóból a természetes vizeinkbe jutva az állat- és növényvilág megfogyatkozását okozza, és ha akarjuk, ha nem, újra visszakerül hozzánk.

De ha ez még nem is győzne meg mindenkit, van még egy érvem: a pénztárcánk sem sínyli meg, ha otthon egyébként is megtalálható, filléres szereket használunk takarításra.

Ősszel egyébként is aktuális egy nagytakarítás. Adok néhány tippet, hogy mihez mit használjunk.

Ablakpucolás

Szerencsére minden héten nem kell ablakot pucolni! Ez az egyik legutálatosabb és időigényesebb házimunka... legalábbis én nem igazán kedvelem. A legnagyobb baj, hogy akkor függönyt is kell mosni. És még nem is a mosás a fárasztó, hanem a függöny le-föl pakolása.

Naszóval. Én azzal szoktam kezdeni, hogy langyos vízzel (hipós) letörlöm az üveget és a keretet is. A második lépésként pedig az alábbi keveréket készítem el:

1 vödör vízhez fél üveg 20%-os ecetet öntök. Ezt a keveréket egy ronggyal viszem fel az üvegre, majd a hagyományos, újságpapíros módszerrel fényesre sikálom. A keveréket egyébként egy szórófejes flakonba is bele lehet önteni. Ezzel könnyebb felvinni és kevesebb is elég. Na és persze el is áll. (Legalább a műanyag flakont se dobjuk ki.)

Porszívózás

Hogy még hatékonyabb legyen a porszívózás, használj hozzá sót, vagy szódabikarbónát. Egyenletesen szórd be a szőnyeged, majd várj egy félórát és porszívózd ki. Megújult a szőnyeg és sokkal frissebb hatású, jobb illatú lesz tőle.

Bútorápolás

A boltban vásárolhatunk különböző jónevű bútorápoló szereket. Tényleg hatásosan teszik fényessé és ápolttá a bútorokat, na de az illata! Jobb nem belélegezni. Ugyanazt a hatást érhetjük el olivaolajjal is! Egy puha ronggyal kend szét, majd egy másik tisztával fényesítsd a bútort. Régen pedig a mahagóni vagy tölgy bútorokat sörrel, az antik nemesfa bútorokat tejjel, míg  a kifakult bőrbútorokat pedig lenolajjal kezelték.

Felmosás

A felmosáshoz meleg vízhez tegyél két evőkanálnyi szódabikarbónát és néhány csepp teafaolajat, amely fertőtlenít és a levegőt is frissebbé teszi. De használhatsz ecetet.

Konyha

Zsíroldás

Ha a tűzhelyet szeretnéd megszabadítani a zsírtól és fényessé szeretnéd varázsolni a boltban kapható erős zsíroldó szerek helyett használj citromot: csavarj ki egy citrom levét, öntsd a zsíros foltra és hagyd állni 10 percet. Ezután szivaccsal távolítsd el. A citromsav is hasznos lehet ilyen esetben, de vigyázz, hogy kesztyűben használd. két evőkanálnyi elég fél liter vízhez. Ezt spricceld a tisztítandó felületre, majd ronggyal töröld le.

Fürdőszoba

A fürdőszoba legáltalánosabb tisztítószerei az ecetes oldat (szóróflakonba+környezetbarát mosószer+víz), amivel a csempéket, csapokat lehet tisztítani, vagy ha súrolni kell, akkor pedig a szódabikarbónát használj. (Minden esetben egy kevésbé látható helyen próbáld ki a szereket).

Dugulás

Az eldugult lefolyóknál az alábbi keverék lehet hasznos: egy evőkanálnyi szódabikarbónát szórj a lefolyóba, és önts rá két deci ecetet: ezután menj távolabb, mert a keverék elkezd pezsegni. Kisebb dugulások házi elhárítására megfelelő, és a csöveket sem rongálja.

Penész

Ha penészt találsz valamelyik sarokban, akkor a szerek közül a leghatásosabb az ecet vagy grapefruitmagolaj. Ezeknek oldatával tudsz a penésztől megszabadulni.

WC

Vízkőoldásra a mosószóda ajánlható, melyet a csészébe szórva, súrolással tudod eltűntetni. Hagyd 10 percig állni, majd öblítsd ki.

Vízkő

A vízkő ellen leghatásosabb a citromsav lehet.  Enyhén savas kémhatású, ezért gumikesztyűvel ajánlatos használni. Vagy egy szivacsra rászórva súrolóként, vagy pedig fél liter vízhez egy kanálnyit téve, szóróflakonnal ráfújva a problémás területre tünteti el a vízkövet.

"Néha az apróságok számítanak. Mindaz, amit nap mint nap csinálsz. Mindaz, amit minden egyes nap teszel másokért. Ha kicsiben is, de megmented a világot."

Ha viszont nagy(ob)ban is gondolkodnál, a KÖZÖS JÖVŐ KONFERENCIA 2016-on, ahol inspiráló útvonalat járhatsz be az előadók segítségével, és nemcsak a közvetlen környezeted, hanem a világot is szebbé teheted!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr416333120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása