Lótusz

Lótusz

Ez a világ legnagyobb védett területe

2016. október 29. - Lótusz_blogger

A Napokban az Európai Unió történelmi döntést hozott: a világ legnagyobb védett tengeri területének nyilvánították a Déli-sarkvidék mellett található Ross-tenger. 1841-ben fedezte fel James Ross, innen a tenger elnevezése.

A Déli-óceán másfél millió négyzetkilométeres részén 35 évre felfüggesztik a kereskedelmi halászatot – ezt a megállapodást írta alá erről állapodott meg a világ 24 országa és az Európai Unió.

A Déli-óceán 12 százalékát teszi ki a Ross-tenger, mely egyike a világ legutolsó, érintetlen természeti környezetének. Sem a környezet-szennyezés, sem a betolakodó fajok nem érték még el.

A területen 10 emlősfaj többek között fókák, illetve bálnák, pingvinek élnek.

A Ross-tengeri védett övezetről Új-Zéland és az Egyesült Államok kezdeményezte a tárgyalásokat évekkel ezelőtt, de Oroszország sokáig nem fogadta el az egyezményt.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=N0nx0pMXK5k[/embed]

A mostani megállapodás az egyik krillfaj, (a Euphausia crystallorophias) populációjának csökkenésének megállását okozhatja. Ez a  hidegkedvelő krill a Ross-tengeri tápláléklánc alapja, de a nyári jégtakaró hiányával száma nagyon kezdett lecsökkent. A krill sokféle ragadozónak - többek között a csukabálnának, az Adélie-pingvinnek, a császárpingvinnek és a Lobodon carcinophaga rákfogyasztó fókának - szolgál táplálékául. És ha a tápláléklánc első szeme eltűnik, akkor a többi "ottlakó" jövője sem lenne túl fényes.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6916333226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása