Lótusz

Lótusz

Ükanyáink házi praktikái, amelyek ma is beválnak

2017. február 14. - Lótusz_blogger

Hogyan csináld? Praktikus tanácsok ükanyáink korából.

Hol volt, hol nem  volt. Az 1800-as évek vége felé megalapították a Gallaher Ltd. Dohánygyárat. A Cég már akkoriban sokat adott a marketingre és olyan kis kártyákat bocsátott ki a vásárlók számára, amelyeken életvezetési tippeket, házi praktikákat  osztott meg velük. 1910-ben a Gallaher Ltd. 100 kártyát adott ki “Hogyan csináld?” címmel. Az alábbiakban ezek közül a kártyák közül szedtünk össze néhányat, amelyek ma, száz évvel később is aktuálisak, és hasznosak a háziasszonyok számára.

Hogyan óvd meg a vázád épségét?

Az értékes vázáinkat úgy tudjuk megóvni (a felborulástól), hogy kb félig homokot öntünk bele, így nem fog felborulni, összetörni.

 

Hogyan szeleteld fel a friss kenyeret?

Mártsd a késed forró vízbe 10-15 másodpercig, majd lassan, óvatos mozdulatokkal vágd fel a kenyeret.

 

Tipp burgonyafőzéshez

Azért, hogy a burgonya száraz legyen, forrás közben adjunk hozzá cukrot és sót is. Miután elkészült, öntsük le róla a vizet, a lábast pedig tegyük vissza a tűzre és picit rázogassuk, így a krumplink tökéletesen száraz lesz.

 

Hogyan lehet meggyújtani a gyufát, amikor fúj a szél?

A gyufán kis bemetszéseket kell készíteni, ha meggyújtjuk a gyufa fejét, a bemetszések is lángra kapnak, nehezebben alszik el.

 

Egymásba szorult poharak kiszabadítása

Gondolom, már veled is megesett, hogy két poharat egymásba tettél, majd beleszorult az egyik a másikba. Erre a megoldás, hogy a felül lévő poharat megtöltöd hideg vízzel, az alsót pedig beleállítod meleg vízbe. Egyszerre külön fognak válni!

 

Teli kancsó "szállítása"

Nem biztos, hogy manapság ezzel a problémával találkozni fogsz. De ha mégis... A kancsónkból nem fog minden lépésnél kilöttyenni a víz, ha úgy fogod meg, hogy a súlya ne tudja lefelé húzni. Így a folyadék nem fog kiömleni belőle.

 

Bokaficom kezelése

Polcold fel a kificamodott lábadat és csavard be hideg vizes ruhával. Mindig tartsd nedvesen. Olívaolajjal még hatékonyabbá teheted a kezelést. (Sőt! Ha a vízbe ecetet teszel, a lábad meg fogja hálálni! - szerk.)

 

Üvegszilánk a kézből való eltávolítása hogyan történik?

Tölts meg egy kis üvegpalackot forró vízzel, majd a szálkás részhez nyomd oda szorosan az üveg száját. A lehűlő víz hatására az üveg oda fog tapadni a bőrhöz és hamarosan könnyedén ki tudod szedni a szálkát vagy a szilánkot.

 

Hogyan kell felforralni megrepedt héjú tojást?

Azért, hogy a megrepedt héjú tojás főzés során ne folyjon ki, önts a vízbe egy kis ecetet.

 

Nyirkos-e az ágyad?

Ahhoz, hogy megtudd, hogy az ágyad nyirkos-e, egy tükörre lesz szükség. Helyezd a tükröt a lepedő alá néhány percre, és ha bepárásodik, azt jelenti, hogy túlságosan nyirkos. Az ágyban amíg túlságosan nyirkos, ne aludj, mert nem egészséges.

 

Hogyan tudod a tintafoltot kiszedni  ruhából?

Ha került a ruhádra, áztasd tejbe. Egy idő után a tintafolt magától kijön.

 

Üveg kimosása

Ha üveget szeretnél kimosni, akkor tegyél bele egy kis homokot, meleg vizet, dugaszold be, és rázd össze.

 

Hogyan lehet a vágott virágot újra "feléleszteni"?

Hogy a vágott virág újra szép legyen a vázában, tedd forró vízbe. Ahogy a víz lehűl, a virágok életre kelnek. Ezután vágd vissza a szárukat, majd tedd őket hideg vízbe.

 

Hogy tudod ellenőrizni a vaj minőségét?

Ez már sajnos nem annyira időtálló tanács, mert a legtöbben tudtunkon kívül is), inkább gyengébb minőségű, margarint használunk a vaj helyett. Azért kipróbálhatod: törj le belőle egy kis darabot, dörzsölj be vele egy papírt, majd gyújtsd meg. A tiszta vajnak finom illata lesz, míg a margarin kellemetlen, faggyús szagot áraszt.

 

Hogyan tárold a tojásokat, hogy sokáig frissek maradjanak?

Manapság már minden háztartásban van hűtő és abban tároljuk a tojást. Régebben viszont az alábbi praktikát használták: A tojások sokáig eltarthatók, ha egy dobozba sót öntesz és abba teszed a tojásokat. A dobozt tartsd száraz helyen.

Forrás

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6116333424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása