Lótusz

Lótusz

Baku, a Kaszpi Dubai

2017. március 07. - Lótusz_blogger

Baku Azerbajdzsán fővárosa és egyben legnagyobb városa. Népessége 2 045 815 fő (2011). Fontos kulturális, közlekedési és kereskedelmi központ. Az ország egész területe gazdag kőolajban és földgázban, ezért is nevezték el a Kaszpi-tenger (valójában tó) partján található fővárost "kaszpi Dubai"-nak.

Baku belvárosának nagy részét az UNESCO Baku fallal körülkerített része a Sirvansah térrel és a Szűz-toronnyal a Világörökség részévé nyilvánította, 2000-ben. A sirváni sahok palotáján és a Szűz-tornyon kívül, két karavánszeráj, fürdők, tűztemplom és a Djuma mecset is itt található, amely egykor a Szőnyeg és Szépművészeti Múzeumnak adott otthont, de az most már az egykori Lenin Múzeum épületében található. A főváros másik nevezetessége az egykori Kirov-park, ma a „Mártírok vonala”, a karabahi háború és a "Fekete Január" áldozatainak emlékére. Ezenkívül a városban még található több múzeum, és szép, 19. századi épület, főleg a belvárosban és az olajkorszak idején épült városrészben.

És miért "kaszpi Dubai"? Mert az olaj nagy gazdagságot hoz az ott élőknek, és egyre több a felhőkarcoló, a modern épület. Például a Baku egyik jelképévé vált Tűztornyok, melyek alakja már nappal egy-egy lángnyelvre hasonlítanak, de éjjel, megvilágítva még inkább hasonlít rá. De a középkorról megmaradó városközpont is gyönyörű, sok turistát vonzz.

Az alábbiakban két csodálatos videót találsz, amelyben a legnevezetesebb helyeket láthatod. Én teljesen beleszerettem ebbe az országba és fővárosába.

https://www.youtube.com/watch?v=gDVvAgv9IUA

https://www.youtube.com/watch?v=CmGb4hLC7WY

főkép: sistertravel.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6016333464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása