Lótusz

Lótusz

Ezért imádják a japánok az integető macskát

2017. július 20. - Lótusz_blogger

Maneki neko - a japán integető macska neked is szerencsét hoz.

Biztosan te is jártál már Magyarországon ázsiai üzletben és láttad, hogy a bejárat közelében Maneki Neko, vagyis integető macska van elhelyezve. A japánok nagyon kedvelik ezt a kis szobrocskát, amely legtöbbször kerámiábók készül és úgy tartják, hogy szerencsét hoz a tulajdonosának.

A maneki-neko több változata is létezik, ahol a macska más-más színű és különböző pózokban látható. Legtöbbször fehér, de van belőle fekete, arany és piros színű is. A cicaszobrok nemcsak szoborként használatosak, mert vannak kulcstartók, perselyek, de még evőpálcikán is megtalálhatjuk. Manapság már nemcsak Japánban, de Kínában is kezd elterjedni ez a szerencsehozó macskafigura.

A maneki-neko felemelt mancsait elem segítségével mozgatják. Ha a jobb mancsa van a levegőben, akkor pénzt, szerencsét, egészséget hozhat vagy védelmet nyújt. A bal mancsával a vásárlókat csalogatja az üzletbe, vagy pénzt, szerencsét és egészséget hoz. Ha mindkét mancs a levegőben van, védelmezi az otthonunkat. A mancsának magassága is jelentéssel bír: minél magasabbra emeli, annál nagyobb a szerencse, de arra is utalhat, hogy a szerencse messzebbről jön. Ha alacsonyabban van, akkor pedig közelebbről érkezik.

 

Színek jelentése

A legelterjedtebb a háromszínű, fehér alapon vörös és fekete foltokkal. Állítólag ez hozza a legtöbb szerencsét és hasonlít a japán kurtafarkú macskára.

A fehér a tisztaságot és a pozitív dolgokat szimbolizálja, és a szerencsét vonzza. Bár eredetileg a mesterek lustasága miatt maradt fehér a cica.

A fekete integető macska a gonosz szellemek elűzésére szolgál. A nők gyakran hordanak maguknál ilyen talizmánt, hogy távol tartsák a zaklatókat és a tolvajokat.

Az aranyszínű a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja.

A piros a betegségek és a rossz szellemek távol tartását szolgálja.

A zöld a tanulmányi sikerekben segít, ezért sok egyetemista hordja magánál. Régen ez a változat ritkaságnak számított, de mára már ez is elterjedt.

A rózsaszín a szerelemben és a párkapcsolatban segít. Ez ugyan nem tartozik a hagyományos színek közé, de nagyon elterjedt a fiatalok körében.

 

Díszítés

A maneki-neko általában valamilyen díszítéssel rendelkezik a nyaka körül. Lehet egy egy sál, egy nyakörv, egy nyakkendő, nyakörv, csengő vagy partedli. A partedli eredetileg a Dzsizókon volt található, akik a japán szentélyeket ás temetőket őrzik.

Dzsizókról ITT olvass tovább.

A maneki-nekó egyik jelképe, amelyet a kezében tarthat, a koban, egy aranyérme, amelynek értéke kb 1000 dollár.

Az érme, amit a macska tart, szerencsét és jólétet hoz. Éppen ezért az 1980-as évektől kezdve perselyeket is készítenek belőle. A macska a kezében tarthat még pénzérmét, kristálygömböt, halat, de akár Darumát is, amely egy szerencsehozó baba.

A Darumáról olvass tovább ITT.

 

Kivitelezés

Az antik példányok készülhetnek faragott fából vagy kőből, kézzel készített porcelánból vagy öntöttvasból. A modern maneki-nekó  kerámiából készül, de ma már a fa, műanyag sem meglepő. A legdrágábbakat jáde-kőből, vagy aranyból készítik el. A (folyamatosan) integető macska műanyagból készül.

 

Története

A maneki-neko a 19. század óta van felfutóban és konkrét eredete nem ismert, de néhány legenda övezi eredetét. Az egyik szerint egy szegény kereskedő befogadta a kóbor macskát, aki azzal, hogy a kirakatban integetett egyre több vevőt vonzott a boltba, így a kereskedő gazdagabbá vált.

Ha szeretnél te is egy kis extra-szerencsét bevonzani életedbe, szerezz be magadnak egy integető macskát, maneki-nekót.

wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8416333682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása