Lótusz

Lótusz

Őszi darules a Fehértónál

2017. november 16. - Lótusz_blogger

Így gyülekeznek a darvak a Fehértón.

A daru, közönséges daru vagy szürke daru (Grus grus) - illetve a daruformák elnevezése a "daru".  Az alábbiakban a "közönséges" daruról lesz szó. A daru az év egy részében Eurázsiában él, télen pedig Afrikába, Ázsia déli részére vonul. Csapatban repülnek, jellegzetesen V-alakban. A madarak repülés közben folyamatosan változtatják helyüket a a formációban: az elöl repülő madár hamar elfárad, egy másik veszi át a helyét.

A daru testhossza 110-120 centiméter, szárnyfesztávolsága 190-200 centi, és kb. 4,5-6 kg-osra nőnek. Színe szürke, fején egy kis piros folttal. Költőterületén füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Télen nagy csapatokba verődik. Várható élettartama 20 év.

Költeni eldugott nádasokban, mocsarakban, vizes erdei tájakon, vagy lakatlan pusztákon szokott. A kakas jellegzetes tánccal és hangokkal udvarol a tojónak. Sikeres nász esetén a fészküket növényi anyagokból, lehetőleg víz által védett helyre készítik. Jellemzően kettő tojásuk van, melyről mindkét szülő felváltva gondoskodik. A fiókák néhány nap múlva elhagyják a fészket, de a vonulás idejéig a szülők még gondoskodnak róluk. A fiatal madarak hároméves korukra válnak ivaréretté.

Hazánkban rendszeresen vonulnak: a Hortobágyon és Fehértón (Szeged mellett) van egy gyülekező helyük. Itt rendszeresen ősszel, novemberben lehet megfigyelni őket. Darulest is gyakran szerveznek ilyenkorra. (Még nem késel le róla, ha érdekel ITT tudhatsz meg részleteket.)

A november 11-i darulesről egy kedves Olvasó, Simon Orsolya Judit készített gyönyörű fotókat.

A darvakat a keleti kultúrában szent állatként tisztelik. Japánban a becsület, hűség és a béke jelképe. 1000 daru hajtogatásával pedig kívánságunk teljesülhet. (Erről ITT olvashatsz részletesebben).

A taoizmus legendája szerint a taocsuan harcművészetet egy daru és egy kígyó harca ihlette meg.

A kínaiak szerint a daru a hosszú élet jelképe.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=JtEEys-pYGw[/embed]

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8516333814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása