Lótusz

Lótusz

Grincsfa vagy adventi koszorú?

2017. december 15. - Lótusz_blogger

Én a koszorúra szavazok!

Karácsony előtt egyre nő bennem (és szerintem mindenkiben) a feszültség: vajon mindent megvettem? Tetszeni fognak az ajándékok? Megvan otthon minden az ünnepi menühöz? Pedig ilyenkor kellene egy picit leülni, lelassulni, megnyugodni.... A kézműveskedés, a lakás ünneplőbe díszítése is egyfajta meditáció - amely során elménk ellazul, megnyugszunk, és sikerélménnyel tölt el. Manapság egyre többen készítenek grincsfát. Én viszont semmi pénzért nem helyeznék el ilyet az otthonomban!

A Grincs-történet Amerikából került hozzánk. A Grincs egy mesebeli zöld, szőrös lény, aki gyermekkorában egy félresikerült ajándék miatt megutálta a karácsonyt, ezért úgy döntött, hogy ellopja a karácsonyt. Bár egy kislány felnyitja a szemét, a történet végén újra megünneplik a karácsonyt, azonban a történet hozadéka a negatív szimbólumokkal teli grincsfa lett.

grincsfa.jpg pinterest.com


A grincsfa alakja olyan jelkép, mint egy anti-karácsonyfa. A díszfa olyan, mint egy gúzsba kötött fenyő (a bűn megkötöz); a hegye lefelé lóg (nem az Égiek irányába, hanem le, a pokolba); a zsurló pedig egyes mesékben a negatív szereplők neve. Az a két fajta, amiből hazánkban kötik, mérgező (téli zsurló - súlyosan, óriás zsurló - enyhén mérgező növény). Nincs rajta gyertya, vagy világítás sem. Vagyis fénytelen, a sötét oldalhoz tartozik.

Én keresztényként karácsonykor Jézus születését ünneplem, Azét az Istenemberét, aki elvette a bűneimet, megszabadított, szeretetét árasztja mindenkire, aki megnyitja szívét neki. A fény, a szeretet, az öröm a keresztény szimbólumokkal jut el az emberekhez. Ennek egyik legeredetibbje az adventi koszorú.

Az adventi koszorú története nem olyan régi, mint gondolnánk. Az ötlet XIX. századi, egy Johann Heinrich Wichern nevezetű német protestáns lelkésztől származik, aki úgy próbálta karácsonyig múlatni az időt, hogy minden egyes istentiszteleten újabb és újabb gyertyát tűzött a csillárkoszorúba, karácsonyig összesen huszonnégyet. A szokás hamar elterjedt, de a gyertyák száma mára négyre redukálódott.

adventi-koszoru-1.jpg saját kép


Az adventi koszorú eredetileg kör alakú, amely az örökkévalóságot, a folyamatosságot jelzi. A zöld növény a Krisztus által való újjászületést rejti, a gyertyák pedig a fényt és az életet szimbolizálja. Egyre több fény - egyre nagyobb világosság - egyre több szeretet árad a Világban. A koszorú négy gyertyája egy-egy fogalmat szimbolizál: 1. hit, 2. remény, 3. öröm, 4. szeretet.

Te döntöd el, hogyan ünnepelsz...

főkép: pixabay

Ihletadó: ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7516333840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása