Lótusz

Lótusz

Buddha 15 csodája

2018. február 28. - Lótusz_blogger

Buddha 15 csodája: valójában ezt ünneplik a buddhisták az év első tízmilliószoros napján.

2018. március 2. napján lesz az év első tízmilliószoros napja. Ilyenkor nemcsak keleten, de egyre inkább a nyugati civilizációban élők is jobban odafigyelnek gondolataikra, tetteikre.

Az első tízmilliószoros nap a buddhista Chötrül Düchen = “A vajmécsesek ünnepe”. Ilyenkor a tibetiek hagyományosan jakvajból készült gyertyákat készítenek és a virág-, madár- vagy fa alakú lámpásokat meggyújtva emlékeznek meg Buddha csodálatos tetteiről, amelyeket követői hitének megerősítésére hajtott végre. Az ezt megelőző 15 nap Buddha 1-1 csodájának megünnepléséről szól.

Buddha 15 napon át tett 15 csodát tett

Az első csoda

A tavasz első napján Buddha elővett egy fogpiszkálót és a földbe helyezte. Egyszerre csodálatos fa nőtt belőle, kiterjedő ágaiban gyönyörű levelek, virágok, gyümölcsök gyarapodtak és ékszerek ragyogtak. Az ékszerekből származó többszínű fény olyan ragyogó volt, mint a nap és a hold fénye együttesen. Amikor a fa ágait fújta a szél, hallatszott a tanítás hangja.

A második csoda

Buddha jobbra és balra fordította a fejét, és az oroszlán trónja két oldalán egy-egy  gyöngyhíd emelkedett fel két hatalmas hegyre. Mindkét hegyen varázslatos nyolcízű forrás áramlott, Az egyik hegyet buja fű fedte el, hogy táplálja az állatokat, a másik pedig különleges ételeket termett az embereknek.

A harmadik csoda

A harmadik napon evés után Buddha vízzel öblítette le a száját. A víz, ahogy földet ért, egy hatalmas tó keletkezett. A víznek nyolc íze volt, a tó fenekét pedig hétféle ékszer borította. Ragyogó lótuszvirágok nyíltak rajta és illatuk megtöltötte a levegőt.

A negyedik csoda

A negyedik napon Buddha létrehozott egy nagy medencét, amiből nyolc patak kifelé áramlott körkörös ösvényeken, és amelyekhez visszatértek. A patakok hangjában az emberek meghallották az öt hatalom tanításait, az öt erősséget, a bódhi-tudat hét aspektusát, a nemes nyolcágú ösvényt, a felszabadulás útjának három elvet, a mindentudás hat fajtáját és a négy mérhetetlent.

Ötödik csoda

Az ötödik napon a Tathagata*-ból  arany fény világított, amely megtöltötte az egész világot. Ez a fény elérte az összes élőlényt, és megtisztította a három mérgező szennyeződéstől: vágytól, a haragtól és tudatlanságtól. Minden lény békés lett a testben és a lélekben.

(*Tatagatha, vagyis Magasztos, Buddhát sokszor említik ezen a néven is)

Hatodik csoda

A hatodik napon Buddha lehetővé tette mindazoknak, akik ott voltak, hogy egymás elméjében találkozzanak, és mindenki látta a többiek jó és rossz gondolatait. Mindenki megtapasztalta a nagy egységet.  

A hetedik csoda

A hetedik napon Buddha megáldotta az összes szákját, hogy nagy chakravartinokké váljanak (mindenható királyok, akik támogatják a Dharma-t) és, mindegyik hét mágikus ékszerrel rendelkezik. Mindegyik saját kis országát kormányozta, és sok tiszteletteljes szolgával rendelkezett.

A nyolcadik csoda

A nyolcadik napon Indra hívta Buddhát, és nagy oroszlán trónt készített. Amikor a Tathagata leült, maga Indra kínálta felajánlásait Buddha bal oldalán, míg Brahma jobbra foglalt helyet. Előhajtottak, miközben az emberek csendben ültek. Buddha jobb kezével az oroszlán trón előtt megérintette a földet és egekig hangzó elefánt trombitálás hallatszott. Erre öt heves démon jött elő, és a hat hamis tanító trónját megsemmisítették. A démonok után maga Vajrapani jött, lángokkal övezve. A hat tanár megrémült, és elmenekült, az ő tanítványaik is Buddhában vettek menedéket.Megszabadultak a vágy, a gyűlölet és a tudatlanság vonzerejétől, mindegyik elérte az arhat állapotot. . Aztán a Tathagata a testének pórusairól sugárzott nyolcvannégyezer fénysugár, hogy a fény az egész égboltot kitöltötte.. Minden sugárban gyönyörű lótusz volt, és az egyes lótuszok tetején egy Buddha is megjelent a kísérőivel együtt.

A kilencedik csoda

A kilencedik napon Buddha kiterjesztette testét, amíg el nem éri Brahma legmagasabb mennyországát. Ebből a testből fénysugarak minden irányba ragyogtak, és ettől a nagy magasságtól adta a tanítást

Tizedik csoda

A tizedik napon Buddha. Ismét kiterjesztette a testét, amíg el nem érte a samsara mélyégét. Fényt sugárzott tőle, bemutatva a tanításokat.

Tizenegyedik csoda

A tizenegyedik napon Buddha meditációban az oroszlán trónon ült és láthatatlanná vált. Bár a gyülekezet nem látta a formáját, teste aranyfényt sugárzott, miközben tanított.

A tizenkettedik csoda

A tizenkettedik napon Buddha a szeretet meditációjába lépett, arany fény sugárzott ki a testéből, és kiterjedt az egész világon. A fénysugarak megszabadították a három mérget mindenki elméjétől, és megnőtt a könyörület és az együttérzés. Az emberek úgy szerették egymást mint a szülő a gyermekeiket, mint a testvérek a kishúgukat.

Tizenharmadik csoda

A tizenharmadik napon Buddha az oroszlán trónon ült, és két fénysugár magasan emelkedve sugárzott a köldökéből.. Minden egyes fénysugáron lótusz volt, és minden lótuszon újabb Buddha ült. Minden Buddha köldöktől további két fénysugár kiterjesztett, és mindegyiken lótusz volt egy Buddhával, és így tovább, betöltve a világot.

Tizennegyedik nap

A tizennegyedik napon Udrayana király virágokat vetett Buddha elé, miközben Buddha tanította a Dharma-t az egész világon hallhatóan, és ezzel, mint egy orvos, meggyógyította az összes beteget a Földön.

A tizenötödik nap

A tavaszi ünnepség tizenötödik és utolsó napján Buddha megkérte Bimbisara királyt, hogy hozzon edényeket, tálakat, az összeset amennyi csak van a királyságban, és az edényeket csodás intéssel teletöltötte  száz különböző ízű étellel. Akkor mindenki jóllakott, testük és elméjük teljesen elégedett lett. Ekkor. Buddha megkérdezte az egybegyűlteket: "Miért van ilyen mérhetetlen nyomorúság a világon?"

Ekkor az összegyűltek - még a démonok is - felismerték hogy minden  szenvedés oka saját előző tetteikben keresendő.

Forrás: karmaguru.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6216333910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása