Lótusz

Lótusz

Ez a világ legnagyobb temploma

2018. március 27. - Lótusz_blogger

A világ egyik legkisebb országában találjuk!

Hogy melyik a világ legnagyobb temploma? Talán a párizsi Notre Dame? Vagy a Szent Péter Katedrális Rómában? NEM! A világ legnagyobb templomát Elefántcsontparton találjuk!

Basilique_Yakro4.jpg wikipedia


A Miasszonyunk, a béke királynője bazilika Yamoussoukro városában található. Az elefántcsontparti elnök hálaként emelte a bazilikát, hogy vezetése alatt az országában nyugalom és béke volt.

Az építkezés alapkövét II.János Pál pápa tette le 1985. augusztus 10-én. 1989. szeptemberben készen állt, és 1990. szeptember 10-én szentelte fel a pápa. Beszédében elismerte, hogy méltó helye lett az imának, zarándoklatnak ezen a helyen, ahol sugárzik a béke. Kérte az Istent:

„Örökre őrizd meg az emberiség családját békében.”

Az első istentisztelet 1991. január 1-jén volt ünnepélyes megnyitással. A bazilika vezetésével lengyel atyákat bíztak meg.

A templom felépítése

A templom 24 pilléren álló egyterű, kör alaprajzú szentély. 18 000 fő befogadására képes, 7011 ülőhellyel. A 24 pillér között 24 katedrálüveg van, amely erkölcsi, teológiai mondanivalókkal bírnak. 48 darab 30 méteres dór oszlopsor öleli körbe a belső üléssorokat. 12 üreges ión oszlop is található, amelyek egyéb funkciókat is ellátnak, mint például a villanyvezetékek elrejtése, lift stb. A kupolán egy 40 méter átmérőjű üvegablak található a kupola belső oldalán, amely a Szentlelket szimbolizálja, középen egy galambbal megjelenítve.

Méreteit tekintve: a 30 ezer négyzetméteres alapterületével közel kétszer nagyobb , mint az egykori rekorder, a Szent Péter-bazilika, azonban befogadóképességét tekintve jóval elmarad tőle: az afrikai bazilikában 18 ezren tudnak egyszerre jelen lenni, míg római társa 60 ezer látogató befogadására alkalmas. A bazilika a Guiness Rekordok könyvébe is bekerült.

https://www.youtube.com/watch?v=JbetGgDEo-w&pbjreload=10

wikipedia, szemlelek.blog.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9816333938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása