Lótusz

Lótusz

Te is látod, ami nem látszik?

2018. április 18. - Lótusz_blogger

Sztereogram: az a 3D-s kép, amely csak a legjobbaknak fedi fel magát!

Téged is becsapott már a szemed egy-egy kép láttán? A mai bejegyzésem ezt erősíti meg! :)

Ma autoszteregramokat hoztam, vagyis olyan vizuális illúziókat, amelyeket sztereogramnak neveznek. A sztereogram olyan mélységet keltő kép, amelynél az agy egy adott kétdimenziós képet nézve 3D-s képet érzékel. Ennek oka a mélységészlelés.

Az autosztereogramok egy képből állnak, és szabad szemmel kell nézni őket. Amikor nézzük ezeket a képeket, azért alakul ki a mélysége, a térbelisége, (az agyunkban) mert  két szemünkből kapott különböző vizuális információkat egy képpé alkotjuk.

Bár az autosztereogramoknál semmilyen optikai eszközre nincs szükség, azonban ahhoz, hogy a 3D képet észlelni tudjuk, speciális nézési technikára van szükség, amely során a fókuszálást kell megfelelően használnunk.

Hogyan működik az autosztereogram?

A tapéta alapú, azaz adott mintázatot szabályos közönként ismétlő autosztereogramok azt használják ki, hogy megfelelően nézve őket, hasonló, ámde mégsem teljesen egyforma kép vetül egy adott objektumról a bal illetve a jobb retinánkra. Amikor az agyunk ezt a két képet megpróbálja összeegyeztetni, elhelyezi az egyes pontokat egy bizonyos mélységben, ilyenformán némi változtatással és ügyes elhelyezéssel „becsapható”.

A mélység térkép segítségével készült képeken az egyes objektumok egymástól változó, általában csökkenő távolságra vannak elhelyezve, ezáltal alkotva meg a mélységillúziót. A mélység térképek tulajdonképpen fekete-fehér képek, amelyeken a fekete háttéren világosabb színnel van jelezve az a terület, amelyet kidomborodni látunk.

Hogyan kell "jól" nézni?

Az autosztereogramoknál két fő nézési technikát különbözetünk meg. Az egyik a két szem konvergenciájára, míg másik a divergenciájára épít. Ez utóbbi sokkal gyakoribb. Az autosztereogramok előugró 3D képeit úgy láthatjuk meg ennek segítségével egyszerűen, hogy a képet a szemünkhöz közel emeljük, mivel így nem tudunk a kép adott pontjaira fókuszálni, és a szemeinket lehetőleg ebben az állapotban tartva lassan távolítjuk a képet.

Másik módszer, hogy megpróbálunk a kép mögé nézni. A legegyszerűbb, ha keresünk a képen két egyforma részt (mivel a háttér mindig ismétlődő "csempékből" áll), és ezeket megpróbáljuk a szemünkkel "egybeolvasztani". Amikor az ismétlődő részek pontosan egymás fölé kerülnek, várjunk egy kicsit, amíg éles lesz a kép, és próbáljuk kivenni a háromdimenziós alakzatot. (wikipedia)

[embed height="0" recommendation="0" sharebuttons="0" fbcomments="0" iteminfo="0"]https://www.playbuzz.com/melbeee10/l-tod-az-elrejtett-k-pet[/embed]

Esetleg kedvet kaptál saját autosztereogram készítéséhez? ITT található egy egyszerű kis program, ahol hasonló képeket állíthatsz elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7516333968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása