Lótusz

Lótusz

Hihetetlen videó egy tiszavirág életéről

2018. június 07. - Lótusz_blogger

Ennél közelebb már nem is lehetnénk a természethez: csodás videót posztolt a szegedi lány!

A videót a tulajdonos engedélyével osztom meg veletek, már több, mint 700 000-en látták a Facebookon. A lány térdén bújt ki a tiszavirág a lárvabőréből, hogy aztán megkezdje néhány órás életét:

 

 

A tiszavirág a kérészek rendjébe tartozó 6-7 cm fesztávolságú rovar. A víz felszínére rakják a petéiket, amelyek lesüllyednek a tó fenekére és ott fúrják a földbe magukat. A kifejlett állat (amelyet a videón láthatunk) közismerten rövid életű. Fajától függően egy év vagy pár hónap alatt 20-30-szor vedlik egy lárva. Az utolsó vedlés majdnem felnőtt korban történik meg. Főleg tavaszi és nyáreleji rajzáskor figyelhetők meg, amikor násztáncukat járják. A tiszavirág rajzása az esti órákban kezdődik és körülbelül három órán át tart. A rajzás kezdetekor a hároméves lárvák felemelkednek a víz felszínére. Majd kibújik a lárvabőrből. Először a hímek jelennek meg, és a víz felett repülve keresik a nőstényeket.

A nőstények a lárvabőrből kibújva azonnal párzóképesek. A párzás után repkednek, majd leereszkednek a vízre ahol lerakják petéiket. A peték lesüllyednek a mederfenékre, majd a kikelő lárvák befúrják magukat a meder falába, és a víz felé nyitott vájatban élnek a következő három évben, tíz-százezres egyedszámú telepeken.

Ez a faj régebben egész Európában elterjedt volt. Azonban már csak hazánkban élnek, azon belül is a Tiszán "virágoznak". A jelenség 1-2 napig figyelhető meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8416334028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása