Lótusz

Lótusz

Ezért egyél meg minden nap egy paradicsomot!

2018. június 28. - Lótusz_blogger

Ennyi mindent gyógyít a paradicsom!

A paradicsom Dél-és Közép-Amerikában őshonos gyümölcs/zöldség. Hazánkba a 16. században spanyol közvetítéssel jutott el. Kezdetben csak dísznövényként használták, később fedezték fel "áldásos" hatásait. Magyarországon Budapest-Kecskemét vonalon termesztették, termesztik a legtöbbet ebből a növényből. Sok fajtája van, különböző termőképességgel, tápanyagtartalommal - abban azonban biztosak lehetünk, hogy a melegházi, kényszer-érlelt paradicsomnál sokkal finomabb és tápanyagban gazdagabb az, amelyet szabadföldön termesztenek és éretten szedik le.

Tápanyagai

A paradicsomot akár nyersen is fogyaszthatjuk, de készül belőle konzerv, üdítőital, mártás, savanyúság, és akár aszalva is találkozhatunk vele. A paradicsomot mi a zöldségek közé soroljuk, de egyes besorolás szerint gyümölcs. Érdekes módon a paradicsom főzve "egészségesebb", mert nagyobb a tápértéke, mint nyersen. Legfőbb és leghasznosabb összetevője a likopin.

A likopin egy vörös színű karotinoid - amely leginkább vöröses színű bogyós gyümölcsökben, illetve a paradicsomban található meg (kb. 3,9-5,6 mg/100 g termés.) A karotinoid egy erős antioxidáns, amely a szervezetben található szabadgyököket képes semlegesíteni, ezzel védi a szervezetet a rák kialakulásától (a prosztatarák megelőzésében szerepet játszik).

Hámozva a diétás étrendben is alkalmazható, mert így könnyebben emészthetővé válik.

A paradicsom tartalmaz C-vitamint, illetve 12 féle egyéb vitamin is megtalálható benne, amelyből a B1, B2 a legtöbb, illetve a karotin.

Gyógyhatása

Összetételének köszönhetően nagyon sokféle és akár súlyos betegségre is gyógyír lehet.

A likopin csökkenti egyes rákfélék kialakulását, és védelmet nyújthat bizonyos degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben is. Pozitív hatással van a szív- és érrendszer működésére is. Japán kutatók azt a megfigyelést tették, hogy a depressziót is csökkenti, ha heti két napon fogyasztunk paradicsomot (akár nyersen, akár főzve).

A paradicsom méregteleníti a bőrt, fertőtlenítő, hámlasztó hatású, gyorsítja a bőr regenerálódását, összehúzza a pórusokat. Pattanásos bőrre is kiváló. A mindennapi bőrápolás részeként is használható:

Arcpakolásként pépesíts két érett paradicsomot egy tálban, adj hozzá egy kis tejfölt és egy evőkanálnyi túrót. Keverd össze, és kend az arcodra negyed órára. Majd mosd le langyos vízzel a pakolást az arcodról. (A túró és tejföl helyett használhatsz tojást is). A megtisztított bőröd hidratáld.

A paradicsom karotintartalma védi a bőrt a káros UV-sugárzásokkal szemben - belsőleg alkalmazva.

A paradicsom tomatin nevű alkaloidja hatásos a gombás betegségek ellen. De egyes kutatások szerint a szervezet koleszterinszintjét is képes szabályozni.

A paradicsom egy nagyon hatásos sebgyógyító is. Emlékszem, hogy 6. osztályos voltam, amikor (ritka alkalmak egyikeként - futottam a tesiórán). Persze nagy igyekezetemben úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, elhasaltam, végigcsúsztam a térdemen. Fájt, égett, csípett, nem volt egy szép látvány. Aznap valamiért a nagyimnál aludtam, aki nem vacakolt sokat: paradicsomot kötött a térdemre. Hűsített, és fura módon reggelre a kisebb sebek gyógyulgattak, a nagyobbakon is látszott, hogy orvos ide már nem kell. :)

A paradicsom összetétele segíti az 1-es és 2-es cukorbetegségben szenvedőket is, mert csökkenti a vércukorszintet. Ajánlatos naponta, de heti legalább 3-4 alkalommal fogyasztani érett paradicsomot.

Kismamák is bátran fogyasszák! A paradicsomban megtalálható folsav jótékony hatással van a terhes kismama szervezetére is. 

A folsav vízben oldódó vitamin. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. A sejtek osztódása szempontjából nélkülözhetetlen vitamin.

A paradicsom tehát mind az idősebb, mind a fiatalabb generáció számára nagyon hasznos vitamin és antioxidáns-forrás. Nem mellesleg finom is. Amíg van (nyáron) fogyasszunk belőle minél többet! Egészségünkre!

A bejegyzést a Heinz Magyarország támogatta. Köszönjük a megkeresést!

forrás: wikipedia; webbeteg; life.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2716334016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása