Lótusz

Lótusz

10+1 érdekesség a kínai agyaghadseregről

2018. augusztus 26. - Lótusz_blogger

A hadsereg, amely még a Túlvilágon is védi a császárt.

Több, mint 30 éve fedezték fel a kínai agyaghadsereget, és azóta is vizsgálják, találgatják, hogyan, miként és miért készült ez a hihetetlen szoborrengeteg. Eddig az alábbiakat lehet tudni róla.

1. 1974-ben a Lisan hegységben bukkantak rá helyi földművesek kútásás során.

2. Az agyaghadsereget az első kínai császárral Qin Shi Huangdi együtt temették el, abbéli hit miatt, amely szerint a hadsereg védte a császárt és hatalmát a túlvilág démonaival szemben.

3. A régészeti feltárás során a gödörrendszerben több mint 8000 alakot találtak és mind egyedi külsővel rendelkezik.

4. A szobrokat helyi mesterek készítették,  nyolc különböző fejmintából és végül mind egyedi arcot, öltözetet, testtatást kapott - mint egyes valódi katonák.

5. A szobrok 184-197 cm közötti magasságúak és tömegük 200 kg körüli. A magasságuk attól függően változik, hogy milyen rangban vannak: minél magasabbak, annál rangosabbak.

6. Nemcsak katonák, íjászok, lovasság és harci szekerek állnak szigorú katonai rendben, hanem találtak parasztokat, zenészeket, akrobatákat, erőművészeket és nőket mintázó szobrokat is. 8000 katona, 130 harci szekér, 520 ló és 150 lovas található.

7. A szobrok mellett hatalmas épületek maradványai is előkerültek, nagy valószínűséggel egy egész földalatti várost elkészítettek, melyet egy várfal vesz körbe.

8. Az építkezést i.e. II. században kezdték és 700 ezer munkás vett részt benne Qin Shi Huangdi császár parancsára, aki már 13 évesen, trónra kerülése után rögtön kiadta az utasítást a gigantikus síremlék elkészítésére. A legenda szerint mintegy 40 esztendőn keresztül épülő sír falai közé az építőket élve temették el, hogy sohase derüljön fény a sír pontos helyére és kincseire.

9. Az agyaghadsereg Qin Shi Huangdi sírjának csupán külső védelmezője. A sír maga még feltáratlan. A hadsereg nagy része még mai napig a föld alatt van, még mindig dolgoznak a feltáráson. Valószínűleg csak töredéke ismert eddig a síremléknek.

10.A terrakottából készült agyaghadsereg a császár halála után tűzvészt szenvedett el, de anyagának köszönhetően nem sérültek meg a szobrok.

+1. Felfedezésük óta a katonák tökéletes másolatai folyamatosan járják a világot, Magyarországon 2008-ban jártak. Az agyagkatonák és a síremlék további részei 1987 decemberében felkerültek az UNESCO világörökségi listájára, és Kína egyik legnagyobb idegenforgalmi nevezetességévé váltak.

képek: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8616334106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása