Lótusz

Lótusz

Mindenszentek, Halottak napja – ezt ünnepeljük ilyenkor

2018. október 31. - Lótusz_blogger

Mindenszentek, Halottak napja – az emlékezés ünnepe.

angel-3740392_960_720.jpg pixabay


Mindenszentek és halottak napja alkalmából sokan felkerekednek, és ha az év többi részében nem is annyira, de ilyenkor felkeresik szeretteik sírját. A Mindenszentek ünnepét 2000 óta Magyarországon munkaszüneti napként tartják.

November 1-je, Mindenszentek ünnepe. Ez a nap a katolikus egyház összes üdvözült lelkének emléknapja, amely Magyarországon a katolikus hívek számára 2000 előtt úgynevezett tanácsolt ünnep volt, és 2000-től ismét kötelező egyházi ünneppé vált. Ez azt jelenti, hogy az egyház előírása szerint a híveknek kötelező részt venniük a szentmisén. A protestánsok ezen a napon az elhunytakról emlékeznek meg.

A keleti egyház már 380-ban megtartotta Mindenszentek ünnepét, amikor minden vértanúról megemlékeztek. A nyugati egyház liturgiájába IV. Bonifác pápa hatására került be, aki a római Pantheont 609-ben Mária és az összes vértanú tiszteletére szentelte fel. III. Gergely pápa (731-741) bővítette az ünneplendők körét: "a Szent Szűznek, minden apostolnak, vértanúnak, hitvallónak és a földkerekségen elhunyt minden tökéletes, igaz embernek" emléknapjává tette Mindenszentek ünnepét. November 1-jére IV. Gergely pápa (827-844) döntése értelmében került az ünnep.

November 2-a, a Halottak napja, amely eredetileg egyházi ünnep volt, fokozatosan vált az elhunytakról való általános megemlékezés napjává. Ezekben a napokban az emberek gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére – amely az örök világosság jelképe.

Halottak napján a katolikusok az összes szentről és minden elhunytról megemlékeznek. November 2-án, halottak napján a katolikus egyház ünnepélyesen megemlékezik minden elhunytról, és legfőképpen "a tisztulás állapotában levő szenvedő lelkekről". Az egyház "a feltámadás és az örök élet hitével és az ebből fakadó reménnyel éli meg a halottak tiszteletének ősi cselekedetét, melynek minden nép a maga módján tesz eleget". Az egyház kezdettől imádkozik az elhunytakért.

Szent Odilo clunyi apát kezdeményezte, hogy Mindenszentek ünnepét követően az összes elhunyt emberről is megemlékezzenek.

A halottak napjáról először 998-ban emlékeztek meg, majd ez a 11. században a clunyi bencés szerzetesek hatására széles körben elterjedt. Az egyház az ünnepen "bizalommal kér" kegyelmet Istentől az elhunytaknak.

light-1551386_960_720.jpg pixabay


Ima az elhunytakért

Végtelenül jóságos, irgalmas Úristen! Könyörülj minden meghalt hívő lelkén, kik még a tisztítóhelyen szenvednek. Engedd, hogy kínjaiktól megszabaduljanak és örök birodalmadba felvétessenek. Annak pótlása végett, amivel ezek igazságodnak még tartoznak, felajánlom neked mindazt, amit szent Fiad e földön tett és szenvedett. Fogadd el, legkegyelmesebb Atyám, azok mulasztásaiért és hanyagságaiért szent Fiad jótetteinek és érdemeinek sokaságát; azon méltatlanságokért pedig, melyekkel téged illettek, Fiadnak kínjait, fájdalmait, sebeit és szenvedéseit, melyeket azokért elviselt; és ama büntetésekért, melyeket még el kell viselniük, a keserű halált, melyet szent Fiad érettük szenvedett. Engedd, hogy Fiadnak azokért is kiontott drága szent Vére tisztulásukra, enyhülésükre és szabadulásukra szolgáljon. Mutasd meg irántuk, mennyei Atyám, végtelen irgalmasságodat, és vedd fel őket magadhoz az örök boldogságba, hogy Téged a mennyben szentjeiddel együtt szüntelenül dicsérjenek és magasztaljanak. Ámen.

 

A megholt hívek lelkei Isten irgalmasságából békességben nyugodjanak. Ámen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2416334166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása