Lótusz

Lótusz

Így tedd jobbá életed az érzelmi intelligenciáddal

2018. november 29. - Lótusz_blogger

10 hasznos tanács az érzelmi intelligenciához

Az érzelmi intelligencia az a képesség, amely azonosítja az érzelmeket (mind a saját, mind más emberekét), segít, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ezek az érzelmek milyen hatással vannak ránk, illetve, hogy ezeket az információkat felhasználjuk a viselkedés megértésére és ellenőrzésére. Az érzelmi intelligencia és az IQ segíti az embert életben maradni, motiválódni, sikereket elérni - azonban az érzelmi intelligencia (EQ), segíti a kapcsolatainkat és akár a stressz hátrányos hatásai ellen is segít.

Hogyan segíthet az érzelmi intelligencia a boldogulásban? íme 10 lehetőség.

1.Az érzelmek elemzése

Az érzelmi intelligencia az a képesség, amely által az alábbi kérdések merülhetnek fel bennünk: "Milyen épp a hangulatom? És ez milyen hatással lehet a mai döntéseimre?" Vagy: "Milyen erősségeim és gyengeségeim vannak?". Ezen kérdések feltevése nagyszerű út lehet az öntudatosság kifejlesztésére, amely értékes információkkal szolgálhat, melyet előnyömre használhatok.

2. Különböző aspektusok

Amikor másokat figyelmesen hallgatunk, ne (csak) arra fókuszáljunk, hogy igazuk van-e vagy sem, hanem inkább próbáljuk megérteni, hogy az észlelésük hogyan különbözik a miénktől, és mi ennek oka. Ez a képesség magában foglalja a negatív visszacsatolás elfogadásának képességét, amely segít a "vak zónák" észlelésében és önfejlesztéshez vezet.

3. Szünet

A szüneteltetés azt jelenti, hogy időt kell hagynod a gondolkodásra, mielőtt cselekszel vagy beszélsz (ez elméletileg könnyű, de gyakorlatban... fú nagyon nehéz!) Ne várd, hogy azonnal menni fog. De folyamatosan gyakorolj és idővel ez az egyszerű készség lehetővé teszi, hogy elkerüld a zavarodottságot és segíteni fog kapcsolataid minődégét is javítani.

4. Együttérzés

Ahelyett, hogy elítélnél másokat, vagy becímkéznéd őket, tegyél meg mindent annak érdekében, hogy a másik ember szemével lásd a világot. Kérdezd meg magadtól pl.: "Mi történik a színfalak mögött?". Ezáltal jobban megértheted a körülötted lévőket, az általuk kimondott szavak rejtett jelentését, és mélyebb, intim kapcsolat építhetsz fel.

5.Dicsérj másokat

Fókuszálj arra, ami jó másokban, majd mondd el nekik, miért értékeled őket. Ezzel másokat is  ösztönözni fogsz, hogy önmaguk legjobb változatát hozhassák.

6. Bocsánatkérés

"Bocsánatot kérek" talán ezt a legnehezebb kimondani. Pedig nagyon erős pozitív hatású mondat. A hibáink tudatosítása és adott esetben a bocsánatkérés segít bennünket olyan tulajdonságok megerősítésében, mint a szerénység, az alázatosság és az őszinteség, amelyek természetesen vonzzák a körülöttünk lévőeket.

7. Megbocsátás

A megbocsátás megtagadása megfoszt téged egy esélytől, amely gyógyulást és nyugalmat hoz számodra. Add meg magadnak, és másnak a lehetőség az újrakezdésre.

8. Ne írd le túl korán a másikat

Álld meg a kísértést, hogy túl gyorsan elítélj másokat anélkül, hogy figyelembe vennéd a helyzet kontextusát, és az enyhítő körülményeket. Ne feledd, hogy mindenkinek lehet rossz napja (vagy akár rossz éve!). Ezért következetesen és őszintén értékeld újra a kapcsolatot, hogy megbizonyosodj róla, hogy a legtöbbet hozd ki belőle.

9. Kontrolláld a gondolataidat

Ha negatív hangulatban vagy, akkor gyakran nem tudod irányítani az érzéseidet. De összpontosítva a gondolataidra, mert így irányíthatod a REAKCIÓidat ezen érzésekre. Ha az érzelmekkel kapcsolatos gondolatokra koncentrálsz, akkor nem leszel az érzelmek rabszolgája. Ehelyett tudatában vagy ezeknek az érzéseknek, és a gondolataiddal és értékeiddel összhangban haladhatsz előre.

10.Soha ne hagyjd abba a tanulást

Az érzelmi intelligenciád sosem  lehet tökéletes, mindig lehet csiszolni, és meg is éri folyamatosan fejleszteni és tanulni.

főkép: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr216334196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása