Lótusz

Lótusz

Ettől lesz varázslatos a karácsonyod

2018. december 21. - Lótusz_blogger

Minden, amivel "varázsolhatsz" karácsonykor.

christmas-3840264_1280.jpg pixabay


A karácsony szimbólumai

Tudod miért gömb alakúak a díszek? Vagy mit jelet a csillag a fenyő csúcsán? És a hal a tányéron?

A Karácsony szó jelentése szláv eredetű, a szláv korcsun szóból ered, amely lépőt, átlépőt jelent. A szó jelentése utal az új esztendőbe való átlépésre.

A Karácsonyfa az élet fája, Jézus családfája. Jézus családjába tartozik minden ember, nemtől, kortól függetlenül. A Karácsonyfának pedig azért a fenyőt választották, mert ez egy örökzöld. Vagyis az emberek számára a örök életet, a zöld szín az egészséget, a szeretetet, a gazdagságot szimbolizálja. A Karácsonyfa-állítás Németországból indult a 16. században, innen vettük át mi is a 19. század második felében.

A Karácsonyfán a különböző díszek is szimbolikus jelentéssel bírnak. A csillag arra utal, hogy a Biblia szerint egy csillag vezette el a három királyokat Betlehembe,  ahol a kis Jézus született. A tudósok szerint ez akár egy hullócsillag is lehetett akkoriban, vagy pedig valamilyen bolygóegyüttállás.

A csúcsdísz is gyakran csillag alakú, vagyis a jó hír hozója, illetve utat mutat mindnyájunknak a szeretet, Jézus felé.

A Karácsonyfa gömb alakú díszei a teljességet, a Földet, a világmindenséget szimbolizálják. Ugyanakkor, mivel a gömb díszek eredetileg üvegből készültek, az ember törékenységére is utalnak és arra, hogy mindig találjuk meg a legapróbb dolgokban is a szépséget, a boldogságot.

A csillagszóró a betlehemi csillagot jelképezi, tehát Jézus születésének hírnöke, amely mutatja az utat. A csillagszóró emellett a folytonosan fellángoló, majd kihunyó élet szimbóluma.

A csengettyű/kisharang az angyalok érkezését jelzi, de más funkciója is van. A hangja rezgésbe hozza a levegőt, és ezzel pozitív energiával tölti meg környezetét. A pogányok démonűző hatást tulajdonítottak neki.

Advent 4 Angyala: az első angyal kék színű köpenyben. Ő az Igazság angyala. A 2. angyal pirosba öltözik. Ő a Mértékletesség angyala. A 3. angyal fehéren ragyog. Ő a Bátorság angyala. A negyedik angyal pedig lila fényben úszik. Ő a Bölcsesség angyala.

A Karácsonyfára nemcsak bolti/sajátkezűleg készített díszeket tehetünk, hanem (főleg régen) akár terményeket is elhelyeztek. A dió a bölcsességre utal, illetve a Háromkirályokra (vagyis a 3 bölcsre), akik Jézust először meglátogatták. Az alma tudás fájának tiltott gyümölcse, amely az eredendő bűnre utal. Ez jelzi, hogy csak a Jézustól nekünk szánt tudás a fontos, ami a szeretet. A többivel többet ártunk magunknak, mint amennyit használunk.

A szaloncukor is (nálunk) egybeforr az ünnep hangulatával, bár ez inkább csak a modernebb kor óta része az ünnepnek. Ez egy hungarikum, melyet a 19. század vége óta használnak a karácsonyfa díszítésére.

A gyertya a világosság, a kiút mutatása, az emberi szív fénye, amely minden sötétségből kivezet bennünket, a szeretet lángjának szimbóluma. A fény, amely bevilágítja a sötétséget, minden téren. Ahogyan Jézus utat mutat a szeretetével és kivezet bennünket a materializmus útvesztőiből.

A karácsony színeinek jelentése:

arany, ezüst: a gazdagság, a férfi-női princípium jelképe

piros: a termékenységet szimbolizálja

fehér: a tisztaság jelképe

zöld: egészség, remény és a szeretet színe (a szívcsakránk zöld színű)

A karácsonyi asztal étkeinek jelentése

Az ünnepi asztal a terítéknél kezdődik. Ahhoz, hogy egészséget, bőséget, gazdagságot megalapozzuk a jövő évre, legyen a terítő piros színű.

Aztán, ami nem hiányozhat az asztalról, egy egész kenyér, vagy egész kalács. Ez szimbolizálja azt, hogy a család számára a következő évben mindig lesz étel az asztalon.

A bejgli - amely egy Sziléziából származó sütemény, és főleg a tölteléke, amely segíthet: a mák a gazdagságot hozza meg számunkra, míg a dió segít a rontás elhárításában.

Ha gazdag szeretnél lenni, akkor mindenképpen egyél halat is! A hal, a halpikkely sok pénzt jelent.

A palócoknál egy almát annyi felé vágtak, ahányan voltak a családban, s mindenki kapott belőle, hogy összetartson a család vagy ha valaki eltévedne hazataláljon.

Ha pedig a gazdagságot, egészséget, a családi összetartozást jókedvűen, boldogan szeretnéd megélni, akkor jöhet a mézeskalács: a méz az étel - az élet megízesítésére szolgál.

+bónusztippek 2019-es évre

2019-ben a Disznó éve lesz. Ez a kínai állatövi jegy a bolondozás, a bulik, a jó evés-ivások ideje lesz. Ezért az idei karácsony épp ezért legyen nagyvonalú, "pazarló", túlzó... A színnek pedig legjobb az arany.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr9316334220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása