Lótusz

Lótusz

Ő minden akadályt elhárít

2019. május 01. - Lótusz_blogger

Ganésa - az akadályok elhárítója.

Ganésa, az elefántfejű embertestű istenség,

akit mind Indiában, mind Nepálban tisztelnek és nagyon sokszor ábrázolnak.

Történelmi-vallási alakként Ganésát a vállalkozások isteneként tartják számon, aki elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás, próbálkozás elől, a „Kezdetek és az Akadályok Urá”-nak tartják. Nemcsak a vállalkozások, de a tudományok, művészetek védnöke is, a bölcsesség és értelem istene. A hindu vallásban rítusoknál, szertartásoknál is segítségül hívják őt. Ganésha istenségként a 4-5. századtól különült el, felismerhető formában. a 9. századtól pedig már egy hindu felekezet első 5 istensége között szerepelt.

Az elefántfej történetének több változata ismert. Az egyik szerint Párvati akkor szülte Ganésát, amikor férje, Siva távol volt, így a fiú nem ismerte őt. Egyszer Párvati fürdése közben Síva hazaérkezett. Ganésa őrködött anyja mellett. Siva Párvatihoz akart menni, de Ganésa (mivel nem ismerte fel az apját), nem engedte meg. Siva haragra gerjedt és levágta Ganésa fejét. Amikor rájött, hogy a saját fiát ölte meg, fogadalmat tett, hogy az első állat fejét rakja fia testére, és ez történetesen egy elefánt volt.

Négy kezének tartása illetve a bennük tartott tárgyak – diszkosz, kagyló, elefántösztöke, vízililiom – mind szimbolikus jelentést hordoznak. A lefele fordított tenyér menedéket ad híveinek, a felfelé fordított tenyér pedig áldást oszt. Egyik kezében az elefántösztöke a jó és rossz ösztönök szétválasztását segíti, és követőit az igazságosság ösvényén tartja. A másik kezében a kötél a kötelékektől való szabadulást jelképezi. A halál feletti uralmát a tőr és a kígyó mutatja. Néha egyik kezében kedvenc rizsgombóca van, amelynek pocakját köszönheti, a másikban pedig letört fél agyara, amellyel Vjásza bölcs diktálása nyomán leírta a Mahábháratát (a világirodalom leghosszabb alkotása).

Ganésa és a feng shui

A Feng shui (víz és szél) egy ősi kínai térrendezési módszer. Lényege, hogy az adott teret 9 részre osztja, minden egységnek megvan a saját színvilága, formái és szimbólumai. A feng shui előszeretettel használja Ganésát. Mivel Ganésha a bölcsesség, tudomány, művészetek istene, szinte bárhol jó helyen van. Szobrát gyakran helyezik az épület bejáratához közel, ahol őrzi az ott lakókat és egyben áldást is hoz a jó szándékkal betérőkre. Emellett a gazdagság és siker területen is sok segítségre számíthatunk tőle (ez a lakótérben a bejárattól balra, a távolabbi sarokban, sávban helyezkedik el). Egy babona szerint, ha szobrot helyezünk el a számunkra fontos feng shui életterületen, írjuk fel egy kis papírra, amit el szeretnék érni és helyezzük el a talpa alatt. Ganésa elhárít minden akadályt a megvalósulás útjából.

Mindenkit bíztatok, hogy bátran próbálkozzon. Várom a sikerélményekről beszámolóitokat, vagy kérdéseiteket!

https://lotusz.cafeblog.hu/2019/11/23/erre-figyelj-amikor-ganesat-helyezel-el-az-otthonodban/

képek: pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3716334338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása