Lótusz

Lótusz

Tudtad, hogy ez a felirat megvédi otthonodat?

2020. január 12. - Lótusz_blogger

A házszentelés hagyománya újjáéled.

Épp lefelé tartottam a lépcsőházban, amikor az alattam lévő szomszéd ajtófélfáján megláttam az alábbi "képletet". Gyermekkoromból valami rémlett, hogy ilyentájt, vagyis Vízkereszt környékén házszentelést végeznek, és ennek a rituálénak végén kerül a bejárati ajtó fölé ez a felirat.

received_489685611961809.jpeg saját fotó


Mit is jelent ez: 20+G+M+B+20?

Ez egy cseppet sem titokzatos képlet: a számokat összeolvasva megkapjuk az aktuális évszámot, a betűk pedig a három napkeleti bölcs neveinek, Gáspárnak, Menyhértnek és Boldizsárnak a kezdőbetűit jelentik. Ez a felirat egy évig díszeleg a bejárat fölött, minden rossztól megóvva az otthon lakót.

Ez a titokzatos felirat egy egyházi rituálé során kerül az ajtófélfára. Ismét kezd gyakoribbá válni a kérés a katolikus papoktól, hogy Vízkereszt idején látogassanak el a családokhoz, ahol kérésre szentelt vízzel, egy szertartás keretein belül megszenteli a lakást, házat, annak minden helyiségét, és ennek befejező aktusa, amikor a felirat felkerül az ajtófélfára. Miközben a pap körbejár a család otthonában, elmondja a tisztítást és védelmet kérő imákat ezzel kérve oltalmat a ház lakóira.

A katolikus vallás szerint a szenteléssel a ház és lakói védelmet nyernek a gonosztól és a szerencsétlenségektől.

Ezt a szertartást általában Vízkereszt környékén szokás elvégezni, de év közben is lehet kérni, és minden évben érdemes újra megkérni a papot, hogy végezze el otthonunkban ezt a szertartást. A felíratot nem szokás letörölni, egész évben fennmaradhat.

Ha év közben új lakásba költözünk, akkor pedig ismételten kérhetjük a Diakónus, Pap segítségét a szertartás elvégzésében.

Vízkereszt

A vízkereszt az egyik legősibbkeresztény ünnep, amely  során az alábbiakat ünnepeljük:

  • a napkeleti bölcsek imádása;
  • Jézus megkeresztelkedése a Jordánban;
  • Jézus első csodája (a víz borrá változtatása) a Kánai mennyegzőn.

Ezek közül a hagyományok közül Jézus keresztsége a leghangsúlyosabb- ennek emlékére kerül sor a vízszentelésre. Ezzel a a szentelt vízzel szentelik meg az otthonokat is.

A házszentelésről érdeklődj a helyileg illetékes plébánián!

https://lotusz.cafeblog.hu/2017/01/05/vizkeresztkor-tisztitsd-meg-az-otthonod/

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr1416334468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása