Lótusz

Lótusz

Védőszentek érettségizőknek

2020. május 02. - Lótusz_blogger

Tanulásban, vizsga során ők segítenek.

A mai bejegyzésem a keresztfiam kapcsán jutott eszembe megírni, aki 18 éves, és 2 nap múlva érettségizik. De a cikk nemcsak neki szól, hanem minden érettségiző számára.

Hatalmas respect mindannyiótok számára!

Visszagondolva az én, több, mint 20 évvel ezelőtt megtörtént érettségizős korszakomra az egy különleges időszak volt. A készülődés időszaka. A várakozás, a mosztalgiázás, illetve az osztálytársak és a tanárok összebarátkozásának időszaka. Emellett a megmérettetetésé is.

A "mai" fiataloknál kimarad a ballagás, a bankett, a sírva-nevetős szerenádozás, "csak" a megmérettetés marad. És erre sajnos a jelen helyzetben szinte egyedül kellett felkészülniük. Nem irigylem őket. De ez az egész próbatétel biztosan nagyon megerősíti őket.

Nem kell mindenkinek vallásosnak lennie, de bizton állíthatom, hogy a legkevésbé vallásos emberek is egy-egy erőpróba előtt Istenhez, a Szentekhez, Angyalokhoz fordulnak segítségért. Az alábbiakban olvashatsz azokról a Szentekről, akik a tanulásban, vizsga során segíthetnek. Vannak köztük ismertebben, és kevésbé ismertek is.

https://lotusz.cafeblog.hu/2020/04/26/oket-kerd-ha-igazan-nagy-baj-van-a-14-segitoszent/?utm_source=facebook&utm_medium=social&utm_campaign=horoszkopguru&fbclid=IwAR0PLAYpYkh_hzke3Uxc8Vvf7Nwj6V18twyWA4Mi9zVpfLFx_NSXRDjuWzE

Kik a szentek?

A szó tágabb értelmében szentek mindazok, kik a kegyelem állapotában vannak és Istennek tetsző életet élnek. A szó szűkebb értelmében szenteknek valljuk azokat, akik nemcsak szentül éltek, hanem szentül is haltak meg és üdvözültek, kik most már Istent színről-színre látják. A szó legszorosabb értelmében szentek azok, akiket az Egyház tisztelés végett állít elénk.

Szentek, akik segítenek a tanulásban, a vizsgák során

Páduai Szent Antal a portugál származású ferences rendi teológus. A római katolikus egyház szentje. A tanuló ifjúság és a szegények védőszentje.

Páduai Szent Antal imája valamely különösen fontos ügyben

Bánatos szívvel és gyermeki bizalommal állok íme előtted, oh dicsőséges, csodatevő Szent Antal! és alázattal esedezem, ne hagyj magamra szorongattatásom idején. Eszközöld ki számomra, kérlek .... (itt add elő kérésedet, sikeres vizsga elérése). Oh Szent Antal! éreztesd velem pártfogásodnak csodaerejét és segíts ki sanyarú helyzetemből, hogy megnyervén Isten irgalmát, azt szüntelen áldhassam. Amen.

https://lotusz.cafeblog.hu/2019/03/18/ez-az-ima-csodat-tesz-az-eletedben/

Copertinói Szent József rossz tanuló és beteges gyerek volt. Pappá szentelése után csodaképpen képes volt a lebegésre. A tanulók védőszentje, a gyenge tanulmányi eredményű és tudományokat tanuló diákokat segítő, minorita pap. Tudományos fokozat eléréséért tanuló diákok, pilóták és űrhajósok szentje.

Gonzága Szent Alajos: a tanulóifjúság védőszentje, de pestis ellen, szembetegségben is kérik segítségét.

Gonzága Szent Alajos ~ Felajánlás az Istenanyának

Szűz Mária, te vagy az én királynőm!
Testemet és lelkemet ma,
mindennap és halálom óráján,
a te oltalmadba,
különös gondviselésedbe,
anyai szívedbe ajánlom!

Neked ajánlom minden reményemet,
minden örömömet,
minden gondolatomat
és esendőségemet,
életemet és halálomat.

Közbenjárásod és érdemeid által
eszközöld ki nekem a kegyelmet,
hogy minden gondolatomban,
szavamban és tettemben
a te isteni Fiadnak
akaratát teljesítsem!

Aquinói Szent Tamás: Római katolikus iskolák és tanulóik, katolikus könyvkiadók.

Ima tanulás és vizsga előtt

Kimondhatatlan teremtő Isten, te bölcsességed szerint a világegyetem minden részét a lehető legszebben rendezted el, téged joggal vallunk a világosság és a bölcsesség forrásának! Öntsd ki kegyesen homályos értelmemre szereteted sugarait és távoztasd el tőlem a kettős sötétséget, melyben születtem: a bűnt és a tudatlanságot. Te a csecsemők nyelvét is megoldod; az én nyelvemet is vezesd és édességed kegyelmével halmozd el. Add meg nekem az értő elme élességét, az emlékezet megtartó erejét, a tanulás könnyű útját, az értelmezés finomságát, a beszéd könnyed folyását. Tanulásom kezdetét te vezesd, folyamatában te irányítsd, és a végén te teljesítsd be, aki igaz Isten és igaz ember vagy. Ámen.

Szent Imre: a magyar ifjúság védőszentje

Úristen, te az egész világ gondviselője vagy. Te adsz erőt a gyönge embernek, a te kezedben van a fejedelmek lelke. Te hatalmasabb vagy minden földi királynál. Tégy velem tetszésed szerint! Ámen.

https://lotusz.cafeblog.hu/2019/03/24/az-egyik-legerosebb-ima-nehez-helyzetekre/

Szent Katalin a középkor egyik legnépszerűbb női szentje, a tizennégy segítőszent egyike. A keresztény szűz 310 körül halt vértanúhalált. Többek között a filozófia és a filozófusok, a tanulás és a tanulók, a keresztény hitmagyarázók, a könyvtárosok és a könyvtárak, a fiatal nők és a dajkák, az egyetemek védőszentje. A párizsi Sorbonne egyetem pecsétjébe is őt vésették.

Mindenható, örök Isten, te Alexandriai Szent Katalin szüzet, a győzhetetlen vértanút példaképül állítottad néped elé. Engedd, hogy az ő közbenjárására a hitben és állhatatosságban megerősödjünk, és az egyház egységéért fáradhatatlanul munkálkodjunk. A mi Urunk, Jézus Krisztus, a te Fiad által, aki veled él és uralkodik a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön-örökké. Ámen.

Meliténiai Expeditus, IV. századi szent és vértanú, a vizsgázók, iskolások és navigátorok védőszentje. Szent Expeditust sürgős esetekben, gyors megoldások érdekében hívják segítségül, üzleti megegyezések és jogi eljárások jó eredményének az elősegítésére.

Szent Expeditus, ki hű maradtál Hitedhez,
egészen a mártírhalálig,
a Jó gyakorlása során
a holnapot már ma megteszed.
Az utolsó pillanat gyors idejében élsz,
mindig a jövőbe vetíted magad.
Expeditus, erősítsd meg a szívét annak,
aki nem néz hátra és nem halogat semmit.
Ámen

https://lotusz.cafeblog.hu/2017/05/07/ezek-az-angyalok-segithetik-az-erettsegizoket/

SOK SIKERT A VIZSGÁKHOZ!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr7116334512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása