Lótusz

Lótusz

8 brokáttekercs - csikung gyakorlatsor az egészséges életért

2014. november 16. - Lótusz_blogger

Először a csikunggal kb. 15 évvel ezelőtt találkoztam. Akkor egy "természetgyógyász iskolába" jártam. Sok szépet és jót tanultam akkoriban, amiknek egy része még csak mostanában ülepszik le bennem.

Ez a testmozgás akkoriban számomra csak egy "feladat" volt. Megcsináltam a gyakorlatokat, de nem éreztem magaménak. Aztán egy nyári napon épp se a hangulatom, se a testi erőm nem volt a teljében. Konkrétan mindenem fájt, nem volt erőm semmihez, és a lelkierőm sem volt a topon. Ez kb. a csikunggal való megismerkedésem után 2-3 évvel volt, és nem is csináltam közben a csikungot. De ekkor ráéreztem az ízére! Hogy ez miben nyilvánul meg? Még a legálmosabb, legfáradtabb reggelen is úgy érzem, hogy kirobbanóan jó formában vagyok tőle! :)

Ezért azóta, ha valami bajom van, akár magammal, akár úgy érzem, hogy a testemmel nem okés valami, akkor ez az egyik eszközöm, hogy gatyába rázzam magam.

A gyógyító csikung története

A gyógyító csikung a hagyományos kínai gyógyászat egyik ága. Célja, hogy megszabaduljunk a belső hőségtől (harag és nyugtalanság) és elérjük a természetes békét és nyugalmat. Rengeteg válfaja van, amelyek egy része lassú, egyenletes mozgást használ. De sok változatában szinte egyáltalán nincs mozgás, csak álló, ülő vagy fekvő testhelyzetben való meditáció. A változatok különböző elveken nyugszanak, mint a Jin-Jang, Öt elem, stb., de mind egyetért abban, hogy a csi az élet alapja.

A gong jelentése munka, tehát a csikung (chi gong, qi gong) az életerővel történő gyakorlás, vagy a nyugalom művelése. A fogalom az 1970-es években vált igazán ismerté, amikor művelőit már nem üldözték, sőt, az állam támogatta a csikunggal kapcsolatos kutatásokat. Ekkor, az ún. „Csikung hullám” idején 10,000-40,000 fős tömegek gyakoroltak együtt sportcsarnokokban. Ekkor születtek a leghatékonyabb, a régi alapokon nyugvó, de modern kutatásokkal támogatott gyógyító csikung rendszerek.

Az egyik legismertebb és legnépszerűbb chi kung gyakorlatsor a "Nyolc brokáttekercs (Ba Duann Gin)". Kínában és azon kívül is széles körben elterjedt és számos stílus keletkezett belőle. Nagyon értékesnek tartják azt az egészséget, amelyet e gyakorlatok segítségével el lehet érni.

Megalkotását Yeuh Fei marsallnak tulajdonítják, aki a gyakorlatsort a XII. században, a Sung-dinasztia idején, állította össze, katonái egészségének megőrzése céljából. Az eredeti sorozat tizenkét gyakorlatból állt, de számuk a későbbiekben nyolcra csökkent.

A gyakorlatok végrehajtása során az alábbiakra figyeljünk:

  • Légzésünk legyen természetes, az orron keresztül lélegezzünk
  • A gyakorlatokat 3-5-ször ismételjük
  • A gyakorlatokat egymás után végezzük, megállás nélkül, majd ismételjük meg a teljes sorozatot annyiszor, ahányszor szeretnénk.

Íme az első három gyakorlat:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=6Zn_d2D15Q4#t=283[/embed]

A gyakorlatsor 2. része:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=2UZyuPEOm_U#t=402[/embed]

Szeretettel ajánlom mindenkinek!

Kövess a FACEBOOKON is!

Forrás: wikipedia.org; http://gyogyitoharcos.hu, csikung.eu, hajraegeszseg.eu

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4516331762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása