Lótusz

Lótusz

És te hány színt látsz a képen? Látásteszt színekkel

2015. április 30. - Lótusz_blogger

Emlékszel még arra ruhára, amely végigsöpört a neten, és a ruhát van, aki arany-fehérnek, mások pedig kék-szürkének láttak?

fehér arany kék szürke

Te milyennek látod? Kommentben írd meg, ha van kedved!

Mi a magyarázata ennek a dolognak?

Azt, hogy milyen színű egy tárgy, agyunk dönti el. Mármint azt, hogy mi milyen színűnek látjuk.

Megnyugtató azonban, hogy senki nem látta helytelenül a ruha színét, sem, ha azt feketének, kéknek, esetleg bronznak vagy fehérnek látta.

Tehát nem beszélhetünk látássérülésről!

A szakértői tesztet Diana Derval kutatása alapján végezhetjük el. Tulajdonképpen neuromarketinggel foglalkozik, ám ez a teszt magyarázatot adhat, mennyire különböző színértelmezési típushoz tartozunk. A teszt arról árulkodik, milyen hihetetlenül széleskörű az emberi érzékelés.

A színek látása és érzékelése a szemünkben található csapok és pálcikák információtovábbítási típusától függ.   

A színek érzékelése összetetten függ szemünk fényérzékenységétől, a szemünkben található legkisebb érzékelő szerv működésétől, a retinában található csapok és pálcikák elsődleges színfejlesztésétől.

A legtöbb ember szeme háromféleképpen képezi le, látja a színeket:

  • piros
  • zöld
  • kék érzékeny

Kipróbálhatjuk, hogy mi melyik típusba tartozunk, amennyiben elvégezzük az alábbi szín látás tesztet.

Az alábbiakban egy színskálát kell figyelmesen megnéznie annak, aki kíváncsi, mennyire jól látja a színeket. Íme a kép:

színskála

Hány színárnyalatot látunk a képen?
20 szín alatt

Az emberek egy része kevesebb, mint 20 színt tud megkülönböztetni a teszt alapján. Ezt nevezzük „dikromatnak”. Ez azt jelenti, hogy az emberek 25%-hoz tartozunk, akik kétféle színtartományban látják a színeket. Diana Derval még ennél tovább értelmezte a teszt eredményét, ami szerint, az ebbe a típusba tartozó emberek szívesen viselnek fekete, bézs és kék ruhákat, kiegészítőket.

20 és 32 között

Mintegy 50%-a az embereknek az úgynevezett „trichomat” típusba tartozik, miszerint piros érzékeny L csapokkal, zöld érzékeny M csapokkal, és kék érzékeny S csapokkal képezik le, látják a színeket. Diana Derval szerint az ebbe a kategórába tartozó emberek szívesen viselnek színes ruhákat.

33 és 39 között

Aki ennyi vagy ennél több színt lát, azon emberek 25%-hoz tartozik, akik az úgynevezett „tetrachromat” típushoz sorolhatóak. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy hasonlóan a méhekhez, van egy negyedik csapjuk retinájukban, ami sárga érzékeny. Diana Derval megállapítása alapján: Elvétve található szekrényükben sárga szín, mert irritáló számukra. 

Hú. Neked hogy sikerült? Mennyi színárnyalatot látsz?

(via)

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3716332074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Sándorné Mária 2015.04.30. 14:47:28

Én 45 színt látok és szeretem a sárgát,de a pirosat nem, és a fekete sem a kedvencem.

Magdolna Horváth 2015.04.30. 16:23:34

Én 45 színt látok, és nem szeretem a sárgát. Elvétve van talán egy-két darab. A piros és a lila teljesen kizárt a ruhatáramból. Viszont kedvelem a kék, barna, bézs, pasztell színeket.

W. A. Lacky 2016.08.26. 01:31:46

Én 45 színt számoltam, de a megállapítások kissé sántítanak. De lehet, hogy nagyon!
süti beállítások módosítása