Lótusz

Lótusz

Legkülönlegesebb fröccsfajták

2015. május 21. - Lótusz_blogger

A családunk már 1907 óta foglalkozik szódakészítéssel, ezért a szódával különös viszonyom van nekem is. Bár gyermekkoromban utáltam, egyszercsak ráéreztem az ízére. Azóta sima vizet szinte már nem is iszok. A szóda egyébként hungarikum is. A magyarok már régóta előszeretettel fogyasztják a bort egy nyári estén hűsítőként, üdítőként szódával.

Milyen fröccsfajták léteznek? A gyűjtemény Bánffi István, a keresztapám gyűjteményéből származik, ő foglalkozik jelenleg a szódakészítéssel a családban és a fia, Ádám.

 

Fröccsfajták

Fütty, rövidlépés, kisfröccs: 1 deci bor + 1 deci szódavíz. Egy "füttyre" ihatta meg a szomjazó (József Attila).

Hajtás, húzás vagy nagyfröccs: 2 deci bor + 1 deci szódavíz. Egy hajtásra (húzásra) lehetett a gallér mögé küldeni (Móra Ferenc).

Hosszúlépés vagy fordított: 1 deci bor + 2 deci szódavíz.

Házmester: 3 deci bor + 2 deci szódavíz.

Viceházmester: a házmester fordítottja - 2 deci bor + 3 deci szódavíz.

Tömbházmester: három házmester egyben.

Bivalycsók, vénházmester vagy háziúr: 4 deci bor + 1 deci szódavíz.

Lakófröccs vagy kisházmester: 1 deci bor + 4 deci szódavíz.

Csatos: egy csatos üvegnyi: 1 liter bor és 1 liter szódavíz.

Lámpás: másfél liter bor + 5 deci szódavíz.

Góréfröccs: 1 vagy 2 deci borhoz csak annyi szóda, amennyi még a pohárban elfér.

Mafla vagy beöntés: 5 deci bor + 5 deci szódavíz.

Kass-fröccs: vörösbor pezsgővel. Kass János grafikus szegedi vendéglős rokonai után kapta a nevét (nevezik Tisza-fröccsnek is).

Harmatfröccs: 5 deci bor + a fölötte elspriccelt szódából áll, amelynek csak a harmata ízesíti.

Zivatar: 1 deci bor + 3 deci szódavíz.

 

Boncz Géza humorista szerint magyar-angol vagy Puskás-fröccs: 6 deci bor + 3 deci szódavíz.

Polgármester: 6 deci bor+ 4 deci szódavíz.

Alpolgármester: 4 deci bor + 6 deci szódavíz.

Színészfröccs: 2 deci szódavíz és az is „langyosan”. Igen szegény ital (Krúdy-Ruffy Péter szerint).

Bisófröccs: 3 liter bor, 2 liter szódavíz. Szegeden a Felsővárosi kocsmában a fuvarosok beavatási szertartásként itatták meg a kezdő fuvarossal.

Bakteranyós: 2,5 deci bor + 2,5 deci szóda.

Bundifröccs: 7 deci bor és 3 deci szóda.

Kéményseprő:1 deci bor + 4 deci szóda.

Konflis (kocsis): 4 deci bor + 1 deci szóda.

Hármas ugrás: 1 deci bor + 5 deci szódavíz.

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is!

Kövess a FACEBOOK-on is!

 B.M.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4416332112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása