Lótusz

Lótusz

8 hatékony és környezetkímélő szúnyogriasztó módszer

2015. június 05. - Lótusz_blogger

Itt a nyár, a szúnyogok pedig már alig várják, hogy mi, önkéntes véradók, elballagjunk hozzájuk: a vízpartokon alig várnak bennünket. Az "átlagos" módszer, a spray-k hatása nem épp környezetvédő megoldás a DEET-t tartalma (dietil-metil-toluamid) miatt: a Duke Egyetem tudósai szerint káros hatással van az agysejtekre, és néhány gyógyszerrel is kölcsönhatásba is léphet.

 

Ezért inkább használjunk természetes, és telesen egyszerű növényeket, olajokat, melyek elriasztják a szúnyogokat, de nem károsítják környezetünket.

1. Illatos macskamenta

A cicák odavannak ezért a növényért, de az Iowa Egyetem kutatásai szerint a zümmögő vérszívók fejvesztve menekülnek az illóolajától, ami akár 10-szer hatásosabban véd, mint a DEET-tartalmú riasztók.

2. Citronella

Ennél a valódi, tiszta illóolajat kell használni, hiszen az üzletekben kapható sima illatolaj nem véd meg. Az is fontos, hogy a boltokból beszerezhető, illatosító olajat nem is szabad a bőrre kenni, de a bio boltokban kapható eredeti citronella illóolajat már igen.

3. Fokhagyma

Akik rendszeresen fogyasztanak fokhagymát, azokat nagy ívben elkerülik a szúnyogok. Fontos, hogy frissen együk ezt a különleges ízű fűszerzöldséget.

4. Levendula

Azért jó választás a levendula, mert úgy űzhetjük el a vérszívókat, hogy közben illatosak maradunk. A növény természetes illóolaját a szemtelen rovarok nem bírják. (A levenduláról még hasznos infók ITT)

 

5. Neem-mag olaj

Ezt a különleges esszenciát az Indiában őshonos neem fából nyerik ki. Ez is sokkal hatásosabban véd a szúnyogok csípéseitől, mint a DEET-tartalmú szereket.

6. Organikus szójaolaj

Ennek nagy előnye, hogy olcsó, és ugyanúgy véd, mint a szintetikus kemikáliákat tartalmazó készítmények. A bőrünkre kenve nagyszerű hidratáló hatásban is részesülünk. Itt is érdemes a bio változatot választani, mert sok génmódosított szójaolaj kapható az üzletekben.

7. Indiai lótusz

Ez a növény vízben nő, és megöli a szúnyoglárvákat, így ha kerti tavunk van, érdemes odaültetni, így már csírájában kezdi irtani a vérszívó népséget.

 

8. Fekete bors

Friss kutatások igazolták, hogy a fekete bors kivonata nagyszerűen elűzi a szúnyogokat. Alkoholba kell beletenni pár borsszemet, és hagyni két hétig, hogy álljon, majd azzal kell bekenni a testrészeket. Kapható azonban illóolaj is, az is hatásos.

Hogy biztosra menjünk, tegyünk citronellából, levendulából, macskamentából, fekete borsból, neem mag olajból 6 csepp illóolajat például 30 ml olívaolajba, vagy természetes, szagtalan olajba. Keverjük össze és azzal dörzsöljük be kirándulás alkalmával magunkat és szeretteinket.

Hatásos és kíméletes módszerek. Próbáld ki te is!

Ha hasznosnak tartottad a cikket, oszd meg másokkal is!

Kövess a FACEBOOK-on is!

(via)

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3516332146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása