Lótusz

Lótusz

Így edzik magukat mentálisan az olimpikonok

2015. augusztus 26. - Lótusz_blogger

Az olimpikonok mentális felkészítése nagyon komoly, ugyanakkor rendkívül fontos dolog. Ugyanolyan fontos, mint a fizikai erőnlét (vagy még akár fontosabb is lehet). A módszert, melyek ezek a rendkívüli kitartással rendelkező, sikeres emberek használnak, akár mi is beépíthetjük mindennapjainkba, így sokkal sikeresebbek lehetünk ezáltal.

1. Beszélj magadról/magadhoz pozitívan!

Agyunk percenként 300-1000 szót képes felfogni. Fontos, hogy minden egyes szavunk pozitív legyen.

Az egyik olimpikon ezt mondta erről: "Egy verseny előtt mindenképpen a lehető legjobb formámat kell hoznom. Ezt azzal tudom elérni, hogy közvetlen a verseny előtti percekben pozitív szavakat, mondatokat mondok. Azt kell mondanom, hogy meg tudom csinálni, képes vagyok rá. Minden negatív kijelentést el kell kerülni."

Hogyan használhatod ezt a hozzáállást a való életben?

Az életünkben történnek rossz dolgok, akadályok gördülnek elénk.  Van olyan, hogy akaratunkon kívül is, mégha jó a hozzáállásunk. DE! Ha ilyenkor nem pánikolunk, hanem veszünk egy mély levegőt, körbenézünk, megnyugtatjuk magunkat, akkor megtaláljuk a megoldást. Korábban is túléltünk ilyen helyzeteket, most is megoldjuk.

A pesszimisták ilyenkor a világot, a másik embert, vagy akár magukat is okolják. Csak a rosszra figyelnek, arra, mi történt. Ezzel szemben az optimista emberek a megoldásra törekszenek, nem okolnak senkit, és tudják, hogy minden rossz egyszer véget ér.

2. Tűzz ki célokat!

Egy olimpikonokról szóló tanulmány szerint, azok a sportolók, akik jól tudnak célokat kitűzni, azok sokkal sikeresebbek. Vannak napi edzésbeli célkitűzéseik, és elszántan küzdenek azért, hogy elérjék azokat.

A célkitűzés egy önfejlesztési eszköz is, mivel mindig egyre magasabbra és magasabbra helyezzük a céljainkat, és igyekszünk elérni.

Céljainkat írjuk is le: lebontva napokra, hetekre, hónapokra, évekre. Egy kis lépés máris közelebb visz a nagyobb célunk eléréséhez.

De mi van, ha valami nem úgy történik, ahogy megterveztük?

3. Vizualizálj!

A sportolók gyakran vizualizálják céljaikat. Sőt nem csak a cél elérését, hanem azt az utat is elképzelik, ahogyan oda eljutnak. Szinte minden érzékszervükkel érzik, még akár az izmuk is úgy érezheti, hogy elfáradt. Miközben "végigjárják" az utat, bármennyire csak a pozitív dologra koncentrálnak, a nehézségek, a buktatók is "megjelennek". De ennek csak örülni kell! Így a bekövetkezett esemény előtt fel tudnak rá készülni, hogyan oldják meg.

4. Szimulálj!

Ez egy pozitív dolog, mielőtt félreértenéd... :)

Ha már elképzelted, vizualizáltad a célod, csinálj úgy, mintha! A sportolók is gyakran már edzés során olyan környezetet teremtenek maguk körül, ami olyan, mintha versenyen lennének. Felveszik a mezüket, a versenyen használt sportcipőjüket, stb.

Ilyenkor még hibázhatunk, bár jobb, ha a sikerélmény és a cél elérésekor érzett érzés rögzül bennünk és nem a kudarc.

győzelem

Tehát az alábbiakat tedd, ha sikeres és mentálisan edzett, erős szeretnél lenni az életben!

1. A percenkénti 300-1000 szavad mindig pozitív legyen!

2. A rossz dolgok nem  állandóak, nem személyesek és nem megoldhatatlanok.

3. Ne fantáziálj a tökéletességről!

4. Vizualizáld a végső célod, de élj meg minden lépést!

5. A szakértők szerint a cél elérése a kemény munkában és a jó felkészülésben rejlik.

6. Pontosan fogalmazd meg céljaidat, vezess róla naplót, hogy követni tudd a fejlődést!

Így a végére egy kis romantikus-klasszikus zenével kívánok sikeres napot! Lótusz

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=92cwKCU8Z5c[/embed]

time.com

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4816332306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása