Lótusz

Lótusz

Készíts házi almaecetet

2015. szeptember 15. - Lótusz_blogger

Az almaecet nagyon hasznos, rengeteg szépségtipp és fogyási praktikát ismerünk vele. De miért vegyünk boltit, ha otthon is könnyen elkészíthetjük?

 

 

Almaecet házilag

 

Egy 5 literes befőttes üvegbe bedobáljuk az almahéjat, csutkákat, és indításképp egy-két darab almát felaprítva, természetesen előtte megmossuk. Ehhez megy egy maréknyi cukor (vagy másfél maréknyi méz) és langyos víz. A hibás részeket is az ecetbe lehet tenni, sőt a rohadt belsejű almát is. Amit el kell kerülni, azok a penészes sérülések.

Ezt szoba meleg helyen kell tartani, pakolni bele az almát, míg harmada víz, harmada alma nem lesz. Nyáron jó kint is, meleg napos helyen. Pár naponta át kell keverni. Közben forr, zavarosodik, majd letisztul. Lényeges, hogy légáteresztő vászondarabbal le legyen zárva, mert a muslicák és a petéik kárt okoznak benne. Vászon, körbekötve, gumizva - tökéletes.

A gyümölcs eleve magas cukortartalmú, megerjedne magától is. A bomlás során a cukorból lesz az alkohol. Ha több a cukor, erősebb alkohol, később erősebb ecet lesz belőle (aki nem akar erős ecetet cukor nélkül készítse, úgy is megerjed).

Pár hét alatt megérik egy üveggel, lehet szűrni. Ez az érési idő sok mindentől függ, de leginkább a hőmérséklettől, gyümölcs cukortartalmától. Így kóstolgatni kell. Kiszedjük belőle az almát, és még mindig hagyjuk a nagy üvegben a folyadékot, kb. egy hetet, míg vastagszik benne a nyúlós, opálos réteg, ami az ecetágy. Az ecetágy alapállapotban a tetején képződik, de egy mozdulattal leküldjük az üveg aljára, ne penészedjen meg. Ezt az ecetágyat továbbvihetjük a következő üvegbe, ettől gyorsabb lesz az érés. Egy-egy ecetágy évekig is használható.

Nem bolti almaecet íze lesz, inkább erjedt bor ízére hasonlít, lényeg, hogy nagyon-nagyon egészséges.

Az előnye, hogy bármilyen lédús és nagy cukortartalmú gyümölcsből elkészíthető, akár vegyesen is.

Indításképp lehet fűszereket tenni bele. Kapor, tárkony, csombor, szegfűszeg, vagy akár mazsola. Itt már csak az egyéni ízlés és fantázia lehet a határ!

Te is megcsinálod?

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is!

Kövess a FACEBOOK-on is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8116332328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása