Lótusz

Lótusz

Hogyan fejezd ki a szereteted? Használd a szeretetnyelvet!

2015. november 15. - Lótusz_blogger

A szeretet elsősorban egy érzés. De lehet egy gesztus is, sőt lehet egy döntés következménye is. Jézus például feladatként hagyta ránk azt, hogy szeressünk. Szeressük egymást, felebarátainkat, mint önmagunkat. Ő azokat az embereket is szerette, akik bántották, sőt megölték. És a szeretetparancs lényege ez: azt is szeretnünk kell, meg kell bocsátanunk neki, aki ellenünk cselekszik. De ma nem erről szeretnék írni, hanem arról, hogyan fejezzük ki a másik iránti szeretetünket.

Bár máshogy szeretjük gyerekünket, szerelmünket, szüleinket az alábbi gesztusokkal mindenki érezheti a környezetünkben, hogy szeretjük őt.

1.Elismerő szavak, dicséret. Bók.

A dicsérő szavakkal kifejezhetjük, hogy nagyra értékeljük a másikat. Elismerjük a munkáját, vagy egyes cselekedeteit, gyerekeknél pedig a szorgalmukat. A dicsérő szavak feloldják a gátakat két ember között, a bizalom erősödik. A dicséret újabb pozitív cselekedetre sarkallja a másikat. A dicséret, bók mindig legyen őszinte!

Kulcsszó: őszinte

2. Minőségi idő

Manapság az ember legdrágább kincsének az időt tartja. Pedig a kapcsolatok sokkal fontosabbak! Az idő, melyet rászánunk, odaajándékozunk a másiknak, meg fog térülni, mégha közben picit kattog is az agyunk, hogy épp mosni kéne, elmenni a piacra, stb. Szánjuk rá. Adjuk oda magunkat teljesen. Ha már ott vagyunk, akkor arra figyeljünk, aki ott van velünk: hallgassuk meg a párunk élménybeszámolóját a napjáról, vagy a gyerekekét az iskoláról, menjünk el együtt sétálni, csináljunk programokat és ne csak rutinszerűen legyünk együtt.

Kulcsszó: figyelem

3. Meglepetés, ajándék

Nemcsak boltban megvásárolt holmikkal lephetjük meg párunkat. Apró figyelmességekkel (pl. elmosogatás, vagy kérés nélkül leviszi a férj a szemetet, stb) bármikor meglephetjük szerettünket. Mi, nők egy hétköznapi estén is varázsolhatunk ünnepi vacsorát egy kis odafigyeléssel. Vagy a gyerekek uzsonnáját egy picit vagányabbra készítjük, mondjuk egy mosolygós fejet készítve az tízórai feltéteiből...

De akár váratlanul meg is ölelhetjük szerettünket (mert a napi 8 ölelés kell az életben maradáshoz!)...

kulcsszó: váratlan jó

4. Szívességek

Ezek olyan gesztusok, melyet igazából nem várnak el tőlünk. És ha nem tennénk meg, senki nem haragudna érte. De ha mégis rávesszük magunkat, akkor azzal hatalmas pozitív energiát teremtünk. Lehet, hogy nem tudjuk mikor, de egyszer biztos vissza fogjuk kapni. Ha nem is attól embertől, akinek adtuk, hanem mástól.

kulcsszó: gesztus

5. Testi kontaktus

Az érintés nagyon fontos. Bár a szavak is melegséggel tölthetnek el, de az érintés többet mond ezer szónál. Szeretteink megérintése természetes dolog (lenne), de úgy látom, manapság egyre kevésbé használják ezt az emberek: puszi elköszönésnél, vagy találkozásnál, vagy megsimogatni a másik vállát, vagy megfogni a kezét. Ezek mind fontosak ahhoz, hogy a pl. egy párnál a vonzalom, a vágy megmaradjon. Így van ez a gyermekeinknél is: szeretetnyelvet meg kell nekik is tanítani és használni az ölelést, az érintést, a simogatást.

kulcsszó: érintés

 

A fenti példák csak gondolatébresztők, minden párnál, családban megvan a saját szeretetnyelv, melyet használnak. Ha egy ideig hanyagoltuk is, bármikor újra használhatjuk és így intimitást, bizalmat, kedvességet, melegséget tudunk vinni a kapcsolatainkba.

Ha ezáltal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek leszünk, ezzel a tágabb környezetünkre is pozitív hatást gyakorolunk. Legyen így! :)

Ha tetszett a cikk, oszd meg mással is, ha van kedved, kövess a FACEBOOK-on is!

Áldás! Lótusz

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8416332452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása