Lótusz

Lótusz

Hogyan segítenek a négylábúak? Interjú egy terápiás kutya felvezetővel

2015. november 17. - Lótusz_blogger

Aki ismer, tudja, hogy imádom  a kutyákat. Bár most nincs saját kutyám (cicás vagyok), a kutyusok mindig meg tudják dobogtatni a szívem Szerintem sokan vagyunk így ezzel: egy kutya egy igazi társ, aki mindig melletted van, aki a segít, aki felvidít, kibillent a negatív helyzetekből.

Az alábbiakban egy kutyaterápiával és masszázzsal foglalkozó kedves barátnőmmel készítettem interjút, ami igazából egy kellemes beszélgetés volt és nem kérdezz-felelek. Azért, hogy egy picit mederbe tereljem a beszélgetést, riportként írom le.

Lótusz: Hogy hívják a terápiás kutyád? Mióta él veled?

2

Kati: Puszinak hívják, én nálam született. Jelenleg 4 éves. Az anyukája, Masni (8 éves) is az én kutyám. Közülük a kisebb, Puszi lett terápiás kutya.

L.: Hogyan lesz egy kutyából terápiás kutya?

K.: Kutyakiképzésre jártunk a Puszival, és akkor a kiképző említette, hogy szerinte nagyon értelmes a kutya és alkalmas lenne terápiás kutyának.  Terápiás kutyákat gyógypedagógia végzettséggel és terápiás kutya felvezető képesítéssel rendelkező habilitációs kiképző képezhet. Egy szegedi iskolában tanultunk.

L.: Inkább kinti, vagy inkább benti kutyák ők?

K.: Ők inkább bentiek, bár, ha olyan kedvük van, akkor odasorakoznak az ajtóhoz és várják, hogy kiengedjük őket. Kint együtt szaladgálnak, játszanak... Sőt (benn) még együtt is szoktak aludni.

L. Kiknél lehet alkalmazni a kutyaterápiát?

K.: Akár időseknél, akár gyerekeknél nagyon jól használható. Csoportos foglalkozások keretében, de akár egyéni fejlesztést is lehet alkalmazni.

6

L.: Mennyi idő után van eredménye a terápiának?

K.: A terápiák általában heti két alkalommal vannak. Mind az egyéni, mind a csoportosnál. A csoport 6-8 főnél ne legyen több!

L.: Mennyire megterhelő a kutya számára? Vagy játéknak fogja föl? Mennyi ideig tart egy-egy alkalommal a foglalkozás?

K.: A kutya számára ez nem játék! Nagyon fárasztó, megterhelő. Koncentrálnia kell.  Ezért olyan 30 és 90 perc közötti idő az, amit még jól elvisel. Ez egyébként egyénenként, betegségektől is függ.

Amikor terápiára megyünk, akkor a kutya azonnal tudja. Még egy különleges pózt is felvesz. Nem játéknak fogja fel a dolgot, hanem feladatnak. Amint kimondom neki, hogy "munka" máris készenlétbe állítja magát és már úgy lépünk ki a házból, hogy tudja, feladat vár rá.

L.: Milyen betegségek esetén alkalmazható a kutyaterápia?

K.: A kutyát tumoros betegség esetén 30 pernél tovább nem szabad "dolgoztatni", mert "nagyon leszívja a beteg a kutya energiáját. Érdekesség: a simogatás során a kutya energiáját veszi fel a páciens, de ez lefárasztja a kutyát. Ezért arra van nevelve a kutya, hogy a foglalkozás után aludjon. Mert szüksége van rá.

Puszi az érszűkületet 100%-ban kiszűri, illetve a (z aktuálisan és nem krónikusan) magas vérnyomást. Ha ezt észleli, akkor ugrál a páciensre, és igyekszik a nyaki artériát megnyalni. Amikor mondom neki, hogy mérő, akkor azonnal hozza a vérnyomásmérőt.

A vércukor szint leesését is jelzi. Ilyenkor odafekszik a beteg mellé és nyalogatja. Nekem, a gazdájának kérésre behozza a szőlőcukrot (cukorbeteg vagyok).

1

L.: Mi motiválja kutyát a "munkára?

K.: A kutyát a dicséret motiválja.

L.: Heti hány foglalkozás az ideális? Mikortól van eredménye a terápiának?

K.: Hetente 2-3 foglalkozás a legoptimálisabb. Babáknál 2-3 foglalkozás után már látható az eredmény. Náluk a mozgásfejlődését tudja segíteni a terápia.

Gyerekeknél a csoportfoglalkozás a jellemző, ahol általában egyszerre 6-8 gyerek van. A terápia hatására a gyerekek között nő a kohéziós erő, összetartóbbak, egymásra jobban odafigyelők lesznek.

Mivel az első találkozás csak az ismerkedés, legalább 2-3 alkalomra szükség van.

Időseknél már az első találkozás után hangulatjavító, jobb kedvre derítő a terápia. Puszi az idősekkel való foglakozást szereti jobban (valószínűleg azért, mert a gazdi velük szeret lenni inkább, mint gyerekekkel.)

 3

7

L.: Hogyan zajlik egy foglalkozás?

K.: Az első alkalom az ismerkedés szokott lenni. Ilyenkor Puszi vagy integet a mancsával, vagy minden egyes gyereknek pacsit ad, akik ezután megmondják a nevüket. A foglalkozás általában mentálhigiénés órán zajlik, és a menetét az befolyásolja, hogy a gyerekeknek az óra után mennyire nehéz órájuk következik. Ha 1. könnyebb óra követi a foglalkozást, akkor inkább ők vannak megmozgatva: székfoglalóval, labdázással, szlalomozással, fogócskázással - de ez nem azt jelenti, hogy a kutya nem csinál semmit. Ezekbe a játékokba Puszit is bevonjuk. 2. Ha nehéz óra következik, akkor a gyerekek passzívabbak és a kutya aktívabb: pl. a gyerekek lefekszenek és Puszi átugrál felettük; vagy a gyerekek kezében jutalomfalat van elrejtve (melyet egymásnak átadnak) és a kutyának meg kell találnia.

10

A nagy koncentráció miatt a kutya elfárad és hazafelé az autóban el is alszik.

L.: Ahhoz, hogy a kutyák, és a gazdi is jól tudjon koncentrálni, nem árt néha lazítani is. Hogyan pihensz? Hogyan töltődtök fel a kutyákkal?

K.: A közeli erdőbe hetente egyszer elmegyünk. Itt szaladgálhatnak, ugrándozhatnak, és a kedvenc elfoglaltságukat is csinálhatják: az őzkakiba való hempergőzést.

 12193499_1104564599561593_8762104921950535979_n

9

 L. : Azt miért csinálják?

K.: Mivel mindketten beagle-k, vagyis vadászkutyák, kell nekik! Hogy egy picit újra vadászebnek érezhessék magukat!

L.: Milyen táplálékot fogyasztanak?

K.: Nem házi koszttal etetjük őket, mert attól elhíznának. Inkább egy elég drága, viszont minőségi kutyatápot fogyasztanak.

L.: Van-e valami érdekesség, amit megosztanál még velünk a kutyákkal kapcsolatban?

11218911_1104564169561636_1612463591953889646_n

K.: Puszi és Masni (anya és lánya) együtt szoktak aludni, és úgy néznek ki, mint egy szív. :)

L.: Köszönöm a sok érdekes információt! :) Jó egészséget kívánok a kutyáknak és a gazdijuknak is!

Puszi! :) (Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr3716332456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása