Lótusz

Lótusz

Ferenc pápa legszebb gondolatai

2015. december 17. - Lótusz_blogger

Ferenc pápa ma ünnepli a 79. születésnapját.

Ferenc pápa (latinul: Franciscus, született: Jorge Mario Bergoglio; Buenos Aires, Argentína, 1936. december 17. –) a római katolikus egyház vezetője 2013 óta, a 266. az egyházfők sorában. A bíborosi testület 2013. március 13-án választotta pápává. A pápai székben XVI. Benedeket követi, aki 2013 februárjában mondott le önként a pápai tisztségről. Ferenc az első jezsuita egyházfő, az első az amerikai kontinensről és egyben a déli félgömbről, valamint az első nem európai pápa III. Gergely óta. Eddig munkássága alatt nagyon sok szimpatikus és építő gondolatát osztotta meg a világgal, ebből szemezgettem mára.

"Aki nem hisz Istenben, (...) még viselkedhet jó vagy rossz embereként. A nem hívőknek a lelkiismeretüket kell követniük."

"Vannak olyan esetek, amikor elkerülhetetlen a válás. Néha szükséges annak érdekében, hogy a gyengébbik nem vagy a kisgyermek ne sérüljön tovább az arrogancia, erőszak, megalázás, kizsákmányolás vagy akár a közöny miatt."

"Három szó nagyon sokat segít a házaséletben. (...) Három szó, amelyet mindig mondani kell otthon: "kérem; köszönöm; bocsánat".

Néhány gondolta Ferenc pápa füveskönyve-mindennapi gondolatok című könyvéből:

"Gyakran magunkba fordulunk és magunkba zárkózunk, számtalan megközelíthetetlen és befogadásra képtelen szigetet teremtünk. Még a legelemibb emberi kapcsolatokból is kölcsönös befogadásra képtelen valóságokat kreálunk: bezárkózó házaspár, bezárkózó család, bezárkózó csoport, bezárkózó plébánia, bezárkózó nemzet... ez nem Istentől való! Ez tőlünk származik, a mi bűnünk!"

"Néha megkérdezem azokat, akik gyónni jönnek, hogy adnak-e alamizsnát a koldusoknak. Amikor igennel válaszolnak, újabb kérdést teszek fel: ‘Belenéznek-e az alamizsnát kérő szemébe, megérintik-e a kezét?’ Erre a legtöbben zavarba jönnek, mert általában csak odadobják a pénzt, és elfordítják a fejüket.”

“Mi magunk vagyunk a legveszélyesebb bálványok, amikor Isten helyére akarunk állni.”

“Számomra nincs annál szebb dolog, mintha bűnösnek érzi magát valaki, amennyiben ez arra indítja, hogy végigmenjen a megtisztulás útján.”

"Hallani nem mindig könnyű. Néha kényelmesebb süketnek tettetni magunkat, bekapcsolni a walkmant, hogy ne halljunk senkit. Azt, hogy halljunk, könnyedén helyettesítjük az e-maillel, sms-sel, a cseteléssel, és így megfosztjuk magunkat attól, hogy eljusson hozzánk az arcok, a pillantások és az ölelések valósága.”

“Akinek kicsit több hatalma van, annak kicsivel többet kell szolgálnia.”

“Valahányszor az élet választás elé állít, hogy önfeláldozóan szolgáljunk vagy önzően élősködjünk, megmossuk a lábát valakinek vagy mossuk kezeinket mások helyzete láttán, jelenjen meg a szemünk előtt Krisztus alakja, és a szolgálat öröme.”

“Mindennap szembesülünk a választással, hogy jó szamaritánusok vagy közömbös utazók legyünk, akik mindent messziről elkerülnek.”

Áldás! Lótusz (Facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5616332550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása