Ezt a finomságot egy tanítványom kóstoltatta meg és alig bírtam abbahagyni a kóstolást... :) Annyira ízletes és finom, mindenkinek ajánlom, hogy kipróbálja.
Fokhagymás-olivás csiga
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt, amibe belekeverek 1 teáskanás sót, szárított bazsalikomot, majorannát és oregánót, illetve borsot (ebből fél evőkanál kellene, de nem szoktam annyit beletenni). Ezeket összevegyítem. Fél csomag élesztőt 4 evőkanál vízben egy pici cukorra felfuttatom. Ezután a lisztbe teszem.Teszek hozzá 1 evőkanál olivaolajat, 3 dl langyos vizet. Elkezdem összegyúrni. Ha már nagyjából összeállt, akkor 5 dkg apróra vágott fekete olajbogyót teszek bele. Összegyúrom a tésztát. Jó lágy, ragacsos tészta lesz belőle. Ha kész, kicsi olajat öntök rá, beleforgatom a kész tésztát és fél óráig meleg helyen kelesztem (Így nem kell lisztezni és könnyebb lesz a kelés után kifordítani a tálból). (Fél óránál ha tovább kel, akkor már nehezebb vele dolgozni.)
Addig megcsinálom a tölteléket:
10 dkg puha vajba belekeverek 1 teáskanál sót és 4-5 gerezd zúzott fokhagymát.
Ha megkelt a tészta jól lisztezett deszkára kiborítom, kinyújtom és rákenem a vajas kencét. 4 csíkra vágom és feltekerem, majd kb. 2-3 cm-es darabokra vágom és a vágott felével lefele sütőpapírral kivélelt tepsibe teszem. Tetejét felvert tojással megkenem és mehet a sütőbe. Ha nincs előmelegítve, akkor még itt is kel a tészta. Általában így szoktam megsütni.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Lótusz (Facebook)