Lótusz

Lótusz

Buddhista szerzetesek 4 szokása, melyet mi is beépíthetünk életünkbe

2016. február 22. - Lótusz_blogger

A buddhizmusnak a világban majdnem 500 000 000 követője van! Ez egy "békés" vallás, amely a megvilágosodást, az elvonulást, a befelé figyelést hirdeti és azt, hogy ne ártsunk másoknak. Bár én keresztény vagyok, számomra is vannak ebben a vallásban nagyon követhető, lelkileg emelő aktusok. Az alábbiakban néhány buddhista szerzetesi szokást írok le, melyet bárki követhet, hogy jobbá tegye vele életét.

 

 

Ezek a rítusok:

  • mélyek: hosszú távú pozitív lelki hatásai lehetnek;
  • innovatívak: a mai rohanó világban meglepőek;
  • végrehajthatóak: könnyen beépíthetőek a mai életünkbe, még akkor is, ha nem elvonultan élünk. Mindenki képes a változásra!

1 szokás - a külsőségek elhagyása

Buddha nagy jólétben, gazdagságban, egy palotában élt.  Aztán viszont rájött arra, hogy a jómódban, a materializmusban nem fejlődik, maximum egyre jobb és jobb holmijai vannak. Ekkor elhagyta ezt a gyönyörű helyet, azért, hogy szellemileg is fejlődhessen.

A Buddha után 2300 évvel, napjainkban élő szerzetesek is próbálnak az anyagi dolgok vonzásából kilépni; némelyikük hátizsákjában csakis a legszükségesebb holmik találhatóak meg; mint pl. egy tál, köpeny, egy fürdőruha; sátor szúnyoghálóval, egy kanna víz (vízszűrővel), borotva, szandál, gyertya, lámpás.

 

1

Ez nem azt jelenti, hogy most mi is azonnal adjunk el mindent, vagy dobjunk ki. A mértékkel van igazából probléma a "fejlett világban". És ezzel az ipar és a szolgáltatás tisztában is van. Mindig mindenből a legújabbat, legszebbet akarjuk, pedig a réginek sincs még semmi baja... A boldogságot nem pénzben mérik. Nem biztos, hogy a legnagyobb és legújabb autó a legnagyobb boldogságot hozza el nekünk.

2.szokás: Önzetlenség

A buddhista szerzetesek tanulmányaik során megtanulják, hogy nemcsak saját magukért kell tenniük: másokért is imádkoznak, gyógyítanak, tanítanak, a rászorulóknak segítenek.

 

3

Napjainkban az emberek inkább csakis a saját javukat akarják, máson keresztül akarnak sikeressé válni. De az összefogás, a szívességek nemcsak annak esnek jól, aki kapja, hanem az "adományozónak" is. Itt sem kell olyan hatalmas dolgokra gondolni: egy-egy baráti szívességet már biztos mindenki tett az életében. És ez nem is olyan nehéz, igaz? Jó érzéssel tölti el azt is, aki adja: akár az idejét, az erejét, a segítségét. Könnyű kifogást találni, de nem muszáj!

3. szokás: SOK Meditálás

A buddhista szerzetesek naponta többször, több órán keresztül meditálnak. Már hajnali 3-4 óra körül elkezdik, ekkor 1-2 órát meditálnak, majd este lefekvés előtt is.

 

2

A meditáció nemcsak a stresszt csökkenti, de egyúttal meg is változtatja az agy működésének funkcióit is, így másképpen érzékelhetjük a dolgokat. Napi egyszeri, rövid, 1/2-1 óra meditálás is nagyon sokat segíthet mentális állapotunkon, szellemi frissességünkön, kreativitásunkon. Csak annyi, hogy mondj le abban a félórában a tv-ről, rádióról és egyéb zavaró tényezőkről. Megéri... Csak elkezdeni nehéz, mert egy idő után elméd kérni fogja ezt a "vele való foglalkozást".

4. szokás: Kövesd a bölcset!

A fejlett társadalom "hátat fordít" az öregségnek. A reklámügynökségek csak a fiataloknak hirdetnek, az újságokban található cikkek sem az idősekhez szólnak. Egyfajta félelem van az öregségtől és amitől félünk, ahhoz nem merünk közeledni. De nem így tesznek a buddhista szerzetesek. Odafigyelnek a "nagy öregekre". Követik őket. Meghallgatják tapasztalataikat. Hallgatnak rájuk.

4

Nem biztos, hogy minden idős ember bölcs, viszont sokkal több tapasztalattal rendelkezik az életről. Vannak dolgok, amiket tankönyvekből érdemes megtanulni, van olyan, amit viszont más, nálunk bölcsebb emberektől: emberséget, életmódot, hozzáállást, tiszteletet, alázatot, szeretetet.

Ha jónak látod, építsd be te is az életedbe a fenti szokásokat, hogy mentálisan frissebbé, stresszmentesebbé, nyugodtabbá váljon az életed és szeretetben teljenek napjaid.

Még több Buddha ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2116332700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása