Lótusz

Lótusz

Így használd fel a levendulát

2016. június 26. - Lótusz_blogger

A nyár egyik slágernövénye a levendula. Egyre több helyen ültetnek közterekre is belőle (ami nem is baj, mert jó illatú és tisztítja a levegőt), de a legtöbb magánkertben is találkozhatunk ezzel a nem túl hivalkodó szépségű, viszont annál nagyobb belső erővel rendelkező, erős illatú növénnyel.

Tihanyban, Csongrádon, és egyre több helyen pedig szedd magad levendula-földeket találunk, ahol egészséges, illatozó növényekkel felszerelkezhetünk. Sokan elmennek, megcsodálják, és még be is zsákolnak belőle néhány kilót. Aztán hazaérve sokszor a kukában landol, mert egy idő után, mikor már megszárad inkább csak porfogóként gondolunk rá!

A levendula nagyon sokféle felhasználási módot rejt magában. A levendulát már a 13-14. század óta termesztik. Legfőbb hatását régóta ismerik: görcsoldó, nyugtató-hatású és erősíti az idegrendszert. Erős fertőtlenítő hatású gyógynövény, segít a depresszió ellen, és enyhíti a fejfájást. Erősíti  az immunrendszert, regenerál. Mind külsőleg (csípéseknél), mind belsőleg (a gyomrunkat) fertőtlenít. Gyógyteaként migrénre, megfázásra, alvászavar esetén hatékony. A népi hagyományok azt tartják, hogy a levendula távol tartja az ártó szellemeket, rontó hatásokat. Talán mindezt illatával magyarázták.

Mit  kezdj vele, ha már hazavitted a levendulát? Rengeteg felhasználási módja lehet. Használhatjuk dekorelemként a lakásban, ha nem akarunk kézügyeskedni, akkor csak elég egy vázába biggyeszteni. Én egy nagyon régi vázába tettem, még a dédimamámé volt. Valahogy nekem a levendula egyszerűsége, és a váza rusztikussága illett össze. A levendula száradás közben sem veszít sem illatából sem állagából - ezért nem lesz annyira szárazvirág-jellege.

váza 1

Ha ennél kicsit maradandóbb dologra vágyunk, akkor készíthetünk illatpárnát is. Ennek legegyszerűbb módja, akár gyerekekkel is elkészíthető, ha papír-írószer boltban vásárolunk kis ajándéktasakot. Ezzel semmi macera nincsen, csak beletesszük a levendula virágzatát (a levél is illatos, ezt is tehetünk bele), és már kész is. Ezt akár a szekrénybe is betehetjük, mivel a levendula rovarűző: a molyok ellen rendkívül hatásos házi praktika. Ha pedig felakasztjuk egy kilincsre, akkor a legyeket és a szúnyogokat tudjuk elriasztani vele.

illatosító 2

illatosító

Ha pedig elfáradtunk a kreatívkodásban, akkor készíthetünk egy finom hűsítő italt is.

Bodzás-levendulás limonádé

A házi limonádénál szerintem nincs hűsítőbb ital egy forró nyáron napon. Az én egyik kedvenc variációm házi bodzaszörpből (a receptet ITT olvashatod), citromból, levendulából és szódából áll.

A fentiek tetszés szerinti keverékével készítheted el a finom italt. Az enyém jó citromos és szörpös volt ;-)

 levendula limonádé 2

levendula limonádé

Próbáld ki te is!

Ha pedig le szeretnénk lazulni, tegyünk a fürdővizünkbe levendulát. Néhány szál virágot helyezhetünk a fürdővízbe, és máris nyugodtabbakká válunk, a feszültség csökken bennünk, teljesen oldottakká válhatunk. Egyik legjobb felhasználási mód: 10 dkg levendulát 2 liter vízben főzzük meg, majd öntsük a fürdővízhez.

Még egy fantasztikus ötletet találtam:

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=7ZthtAiJ6Aw[/embed]

További ötleteket ITT találsz.

fotók: saját

Mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6516332954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása