Lótusz

Lótusz

12 hihetetlen tény a delfinekről

2016. július 02. - Lótusz_blogger

A delfin az egyik kedvenc állatom. Csodaszép, okos, és mindenkit jobb kedvre derít a mosolygó arca. A bakancslistámon fenn van, hogy egyszer delfinnel ússzak... Főleg, amióta kicsit utána olvastam és megtudtam ezt a sok hihetetlen és érdekes dolgot róla.

1.A delfinek sebesülései nagyon könnyen regenerálódnak. A bőrük alatti zsírréteg organohalogéneket tartalmaz, amely egy természetes antibiotikumként viselkedik.

2.A delfinek felismerik magukat a tükörben. És tetszik nekik, amit látnak. :)

3. A delfinek csoportokban élnek, akár 40-en és összehangoltan vadásznak.

4.A palackorrú delfinek nevet adnak egymásnak, melyet csettintő hanggal jeleznek. A név tulajdonosa pedig hallgat a nevére.

5.A halak a farkúszójuk jobbra-balra mozgatásával, a delfinek pedig annak fel-le mozgatásával haladnak a vízben.

6.Fejük elején egy csontszerű képződmény található, melynek segítségével 800-féle hangot tudnak kiadni. Ezzel az "érzékszervvel" azt is megérzik, ha egy nő terhes.

7. A delfinek (leginkább a nőstények) öngyilkosságot képesek elkövetni magukon. Rajtuk kívül a bálnák és a majmok ilyenek még az állatvilágban.

8.A delfinek emlősök, és a vízben élnek. A fejükön lévő légzőnyílásukon keresztül lélegeznek és időnként fel kell jönniük a felszínre.

9.A delfinek úgy alszanak, hogy egyik szemük csukva van, a másik pedig nyitva. A nyitott szemük miatt csak az egyik agyféltekéjük "pihen", az is inkább alacsony hullámú alvásban van.

10.Memóriájuk nagyon jó: akár még 20 év múlva is felismerik régi barátjukat.

11.A delfin évente egy-egy borjúnak ad életet, 10-12 hónapos vemhesség után.

12.Nagyon okosak, értelmi képességeik a csimpánzéhoz hasonló, de akár még az emberi intelligenciával is összevethető.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4916332974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.07.03. 13:03:20

Itt egy összefoglaló az állati elmékről, arról, hogy milyen fontosabb jellemzőkben különböznek az embertől, valamint az ember hatalmáról az állatok felett, hogy hogyan volna jó velük bánni: http://egyvilag.hu/temak.shtml#temaid039 (A legfelső sor a kép tetején, "Az állati elmék és hatalmunk az állatok fölött". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ...)
süti beállítások módosítása