Lótusz

Lótusz

12+1 érdekes tény a pandákról

2016. szeptember 07. - Lótusz_blogger

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szeptember 4-én este hozta nyilvánosságra a kihalással fenyegetett fajok Vörös Listájának legújabb változatát, amely szerint a több évtizedes összehangolt élőhelyvédelmi munkának köszönhetően az óriáspanda a kritikusan veszélyeztetett kategóriából sebezhető kategóriába került. (innen)

Ennek örömére megosztok veletek néhány érdekességet ezekről a cuki, puha, nagydarab macikról, akiket szinte mindenki azonnal a szívébe zár.

1. A pandák (majdnem) vegák: táplálékuk 98%-át a bambusz teszi ki, ezen kívül fogyasztanak mézet, tojást, halat, és jamszgyökeret.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=U9PyY8Ldf9A[/embed]

2. A WWF jeleként és gyakran általában az állatvédelem jelképeként világszerte ismertté vált.

3. A kínaiban az óriáspanda neve da xiong mao (kínai: 大熊猫, magyar népszerű átírás: ta hsziung-mao), ami „nagy medvemacskát” jelent. A „nagy” jelző itt is a kis pandától való megkülönböztetésre szolgál; a „medvemacska” nevet pedig valószínűleg annak köszönheti, hogy a többi medvefélével ellentétben rendkívül ügyesen mászik fára, és a pupillája a többi medvéhez képest nem kerek, hanem a macskafélékéhez hasonlóan rés alakú.

4. Az óriáspanda kb. 5900 km²-nyi helyen él: Szecsuan, Kanszu, Sanhszi kínai tartományok hegyvidékein, a sűrű erdőkben.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=pddCCDGNH_M[/embed]

5. Az óriáspanda akár 4000 méter magasságig eléldegél, de a telet 800 méter körüli magasságokban vészeli át. Egyébként a nedves, csapadékos, hűvösebb időt kedveli.

6. Az óriáspanda a fejétől a farkáig 150-190 cm, farka pedig kb. 10-15 cm hosszú. Egy felnőtt panda 70-125 kg közötti lehet. Az óriáspanda testfelépítése megegyezik a többi medvéével, csak a kontrasztos fekete-fehér színében tér el tőlük.

7. Bundája színének célja nem ismert még, de feltételezések szerint az ellenség elijesztése, a hőszabályozás és az álcázás is szóba jöhet az okok között.

8. Naponta igen hosszú ideig (10-12 órán keresztül) képes egy helyben üldögélni, életvitele igen lassú a többi medvéhez hasonlítva. Hangja báránybégetéshez hasonló.

9. Az óriáspanda elsősorban talajlakó, de jól mászik és úszik. Az óriás panda hátsó lában is meg tud állni, de hamar elfárad, szeret üldögélni. A táplálékát is legtöbbször így fogyasztja: ülve, táplálékát az első mancsaival tartva.

10. Ezek az állatok szürkületben vagy éjszaka aktívak. Napközben fák üregeiben, sziklahasadékokban vagy barlangokban alszanak. A bambuszbozótban alagútszerű járatokat készítenek, hogy a táplálkozási területüket alvóhelyével összekössék.

11. A szabadon élő óriáspandák élettartama nagyjából 25 év.

12. Az óriáspanda szaporodási időszaka március-május közé esik. A megtermékenyített petesejt mintegy 45-120 napig tartózkodik az anyaállat méhében, és csak ezután ágyazódik be a méhlepénybe. A legtöbb kölykedzés augusztusra vagy szeptemberre esik, ilyenkor egy vagy kettő, ritkán három bocs születik. Az újszülöttek parányiak, csupán 90-130 grammosak és selymes fehér bunda borítja őket. Ekkor még a testhossz kb. harmadát a farok teszi ki. 1 hónapos korában a bocs már a tipikus színezettel rendelkezik, 40-60 naposan nyitja ki a szemét és öt-hat hónapos korban vesz magához először szilárd táplálékot. Nyolc-kilenc hónapos korig megtörténik a végleges elválasztás az anyatejtől és 18 hónaposan a bocs elhagyja az anyát. Az egyedek öt és hét éves kor között válnak ivaréretté.

+1. 2006-ig Kínában 221 példány élt fogságban. Kínán kívüli állatkertekben mindössze 20 példány él. Európában Berlinben, Madridban, Edinburghben, Párizsban, Bécsben, Belgiumban élnek pandák. Először 2006-ban telepítettek vissza az élőhelyére a fogságban született pandát. Őshazájában, Kínában pandamentő központokat tartanak fel, amelyekben tenyésztő program zajlik az állatfaj megmentése érdekében.

A cikk alatti képes ajánlóban még több pandás cikket találsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8116333100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása