Lótusz

Lótusz

Keleti otthonok hagyományos védelmezői

2017. január 14. - Lótusz_blogger

A keleti otthonokban különleges helyet foglalnak el a tárgyak. Sőt, konkrét helyük van. Mivel az otthon védelméről van szó, leginkább a bejárat közelében kell elhelyezni ezeket a tárgyakat, szobrokat.

Kína - Foo kutyák

A "Foo kutya" állatpár igazából nem kutya, hanem oroszlán. Az oroszlán nem őshonos állat Kínában. Az első oroszlánok a korai diplomáciának köszönhetően külföldi követek ajándékaként kerültek a császári vadasparkokba.

Kezdetben a végtelen szabadság szimbóluma a Szung-kortól (10.sz.) akárcsak Európában, Kínában is elnyerte az "állatok királya" kitüntető címet. Az i.sz. 3. századtól kezdődően kapuőri tisztjében fokozatosan kiszorította a sárkányt. Jelenleg ismert formáját a Ming-korban nyerte el. A hatalmas kőoroszlánokat elnyújtott ülő testtartásban, csigákba rendezett sörénnyel, hatalmas fogakkal és karmokkal, összeráncolt homlokkal, szigorú ábrázattal, golyódíszes mellpánttal szokás ábrázolni. Annak ellenére, hogy a mindig párban szereplő oroszlánok mindegyike impozáns sörényt visel, a kapu jobb oldalán álló oroszlán a hím, a bal oldali pedig a nőstény.

Az oroszlán a mai napig kedvelt dísze a középületek főbejáratának. Éppúgy megtalálni a pekingi Tiltott Város palotájának őrzőjeként, mint a fontosabb középületek (múzeumok, egyetemek, államigazgatási intézmények vagy nagyobb áruházak) tekintélyt és előkelőséget árasztó büszkeségeként. Kisebb változatai közkedvelt dísztárgyai a kínai otthonoknak. A bronzból, Jádéból vagy kőből készült oroszlánok gyakran praktikus használati tárgyak, pl. íróasztalon papírnehezékek, vagy polcokon könyvtámaszok.

 

Japán - Kutani Shishi

Japánban. a kínai Foo kutyákhoz hasonló, valójában oroszlánok védelmezik az otthonokat. Leginkább a buddhista és shinto vallásúak használják hódolnak a szobroknak.

Vannak olyan istenségek is, akiket a keletiek tisztelnek és védelmet remélve az ő képüket is elhelyezik otthonukban.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4816333370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása