Lótusz

Lótusz

Ez a magyar fa pályázik az Európai Év Fája címre

2017. február 16. - Lótusz_blogger

A magyar jelölt árnyéka alatt még Radnóti Miklós is hűsölt egykor.

2017-ben hetedik alkalommal rendezik meg az Európai Év Fája szavazást, amelybe egy magyar fa is "benevezett". A verseny célja, hogy felhívja a figyelmünket arra, hogy észrevegyük környezetünk szépségeit, és megbecsüljük azokat.

A szavazás során 2017 februárjában 2 fára lehet szavazni. A fák az alábbi országokban találhatóak, a magyar platánon kívül: Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia, Wales.

Az idei jelöltek között megtalálható Európa legöregebb fája is, a Stelmuze tölgy, mely Litvániában található. Magyar fa a hét verseny közül 3-at megnyert. A kezdetekkor 5 ország nevezett fájával, mára már 16 ország vesz rész a versenyben.

A magyar jelölt: A Jászai Mari tér legszebb platánja

fa-4.jpg http://www.treeoftheyear.org


 
A téren álló faóriás az ország egyik leglátogatottabb fája, amelynek képét számtalan családi album őrzi az alatta megpihenő családtagok képmásaival. A magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja, Radnóti Miklós és felesége, Fifi néni is gyakran megpihentek a fa árnyékában, sétáltatták kutyájukat, és „piknikeltek”, ahogyan ők nevezték egyik kedvenc kikapcsolódásukat. A platánfa környezete 1903-ban került parkosításra, és a '90-es években elnyerte a „Budapest első számú díszkertje” címet.
 A verseny során bárki szavazhat, idén két fára is. A 16 benevezett fát az alábbi linken találod meg és itt tudsz szavazni is a fára.
 Ha néhány bölcs és építő jellegű gondolatot olvasnál, mielőtt szavazol, olvasd el az Egy idős fa bölcsessége című cikket, melyet ITT találsz.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr8616333428

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása