Lótusz

Lótusz

Így segít Szent Benedek

2017. február 27. - Lótusz_blogger

Ugye neked is ismerős az alábbi mondás? Imádkozzál és dolgozzál!

Mindez Szent Benedek életét fémjelzi. Az élete során ő valóban rengeteget dolgozott és sokat imádkozott mindemellett. Az ő élete számunkra is példa lehet. Ő egy nagyon "erős" szent, nagyon sokat segíthet.

Szent Benedek a szerzetesek, itáliai mezőgazdasági munkások és parasztok védőszentje, Európa társvédőszentje, barlangkutatók, mérnökök, építészek patrónusa.

Nursiai Szent Benedek (Nursiában született 480 körül, és 547. március 21-én halt meg Monte Cassinoban) a bencés rend megalapítója és a szabályzatának kidolgozója volt.

Nursia-ban született, előkelő családban. Rómában tanult, de a világi hívságot megunva Subiacó közelében található barlangba vonult a világ elől. Itt három év után pásztorok találtak rá. Benedek 530 körül megalapította a saját kolostorát Monte Cassinoban.

Életrajzát I. Gergely pápa írta meg Dialógus című művének második kötetében. Ebben a szerző időrendben, tematikus csoportosítás nélkül meséli el Benedek életét, szellemi fejlődését. Benedekkel megtérése után csodák történtek, ő pedig küzdött a bűnös dolgok ellen. Pl.: a női kísértés elkerülésére csalánbokorba ugrott, felismerte a neki szánt, mérgezett ételeket és italokat. A monostor megalapítása után már ő lett a csodák forrása, de csodái nem térítő és nem is gyógyító csodák. Benedek örökké harcolt a Sátánnal, ezért ő lett a tökéletes és legyőzhetetlen szent példája. Ezenkívül ő a közösségi élet szentje is, hiszen a szerzetesként élve tette csodáit, a rendnek mutatott példát.

Képességei:

  • úrrá lesz a természet törvényein;
  • a jövőbe lát;
  • szimultán tud más eseményekről;
  • látja a Szentlelket és a természetfölöttit;
  • gondolatot olvas;
  • halála után két szerzetes tanúskodott róla ugyanúgy, egymástól függetlenül.

 

Ő felügyelte több kolostorban is a rendet, a kolostori élet megszervezését és folytatását. Ezen tapasztalatok alapján írta meg az új szerzetesrendi szabályzatot, melyet Nagy Szent Gergely pápa és egyházatya (540–604) kötelezővé tett minden kolostorban, sőt az egész római egyházban is. Egyik legfontosabb műve a 73 pontból álló szerzetesi Regula.

E műve mind a mai napig sok kolostorban, monostorban szabályozza a szerzetesek mindennapi életét. Egyúttal felsorolja a jó cselekedetek 74 eszközét, elkülöníti az alázatosság 12 fokát és rendelkezik továbbá a hibázók büntetéseiről. A 73. pontban elmondja, hogy műve nem teljes, és irányadást nyújt a teljesség eléréséhez.

Egyháztörténeti szempontból a mű a 3. fejezetben szabályzott tanácsadó testület szempontjából fontos, mivel ez az intézmény nála jelenik meg először.

A lélekről (cura animae) és a testről (cura corporis) való gondoskodás vált a kolostorbeli gondolkodás és élet központi céljává. A betegek ellátása volt a legfontosabb, és ami még fontosabb: nemcsak saját rendjük tagjain kellett segíteniük, hanem mindenki máson is, aki bajával felkereste a kolostort.

Kérhetjük segítségét olyankor, amikor úgy érezzük, hogy a Sátán megkísért bennünket, amikor a világi hívság "elcsavarják" a fejünket, pedig tudjuk, hogy máshol lenne a helyünk. Amikor azt érezzük, hogy elhagyatottak, beteg, vagyunk és arra vágyunk, hogy valaki megsimogasson, szeretetét adja, feltöltsön bennünket. Szent Benedek munkásságát a Katolikus Egyház már életében elismerte.

Mivel, hogyan segít bennünket?

Szent-Benedek-medál

A Szent-Benedek-medál (Szent Benedek érem, Szent Benedek keresztje) a római katolikus egyház egyik szentelménye, melyre rá vannak vésve egy ima szavainak kezdőbetűi. Ez egy nagyon régi szentelmény. Számos hatást tulajdonítanak a Medálnak: gyógyulások, védelem a gonosz ellen, kegyes halál (szentségben)... A Szent Benedek Medál nem talizmán, nem mágikus tárgy, hanem olyan eszköz, amely az Egyház hite szerint, mint szentel­mény, segíti a híveket megszentelődésük útján, oltalmat nyújt a gonosz hatalmak támadása ellen. Hatása Krisztus segítségül hívásán alapszik, amit Szent Benedek közbenjárása által kérnek. Szent Benedek keresztes érmének fölirata: „Pax” (=Béke).

Szent Benedek érméhez tartozó fohász:

Fohász
Ó szent kereszt légy vezérem!
Sátán te nem kellesz nékem.
Gonosz szellem, tőlem távozz,
Ne kösd szívem hiúsághoz,
Elém ne tedd rút étkedet,
Költsd el magad bősz mérgedet!
Szent Benedek jelmondata: „Mindenben Isten dicsőíttessék!”

Szent Benedek mindennapi imája

Adj nekem, jóságos Jézusom,
Téged megértő értelmet,
Téged átélő érzelmet,
Hozzád siető lelket,
Irántad buzgó bensőséget,
Rád bukkanó bölcsességet,
Téged felismerő világosságot,
Érted égő szeretetet,
Benned élő szívet,
Téged dicsérő tetteket,
A Te szavaidra hallgató fület,
A Te szépségedet szemlélő szemet,
A Te fölségedet magasztaló nyelvet,
Neked kedves életmódot,
A Tőled küldött bajokat elviselő békességet,
Hozzád vágyó hű kitartást,
És adj, Jézusom, boldog halált!
Jutalmazz jelenléteddel,
Fényes feltámadással,
És az örökké boldog életben add jutalmul magadat. Ámen.

Regulájából íme egy kis részlet: ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5616333450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása