Lótusz

Lótusz

Tanabata - 07.07., amikor két csillag találkozik

2017. július 07. - Lótusz_blogger

Július 7-én találkozik a két csillag - ilyenkor teljesülnek kívánságaink.

 

A Tanabata (七夕 = "A hetek éjszakája"’) egy japán csillagfesztivál, amely a kínai Csihszi fesztiválból ered. Ekkor Orihime és Hikobosi istenségek találkozását ünneplik (a Vega és az Altair csillagok képviselik őket). A legenda szerint a szerelmeseket a Tejút választja el egymástól, és csak egyetlenegyszer találkozhatnak egy évben, mégpedig a holdnaptár hetedik holdhónapjának hetedik napján.

 

A Tanabata időpontja Japánszerte változó, de az első ünnepségek július 7-én veszik kezdetüket. A Tanabata egy eredetileg shintó megtisztulási szertartás utóünnepe.

 

Története

Orihime (Szövőhercegnő), az Ég urának lánya (az Ég ura, vagy maga az univerzum), aki gyönyörű ruhákat szőtt az Amanogava (Tejút, szó szerint "égi folyó") partján. Az édesapjának nagyon tetszett a ruha, amit szőtt, így hát Orihime minden nap nagyon szorgosan dolgozott, hogy elkészüljön vele. Ugyanakkor szomorú is volt, amiért a kemény munka miatt nem találkozott soha senkivel, és nem is volt szerelmes. Aggódván lányáért, az Ég ura elrendezte számára, hogy találkozhasson Hikobosival, aki az Amanogava túlsó partján élt és dolgozott. Amikor a két fiatal találkozott, azonnal egymásba szerettek és nem sokkal később össze is házasodtak. De miután összeházasodtak, Orihime többé nem szőtt ruhát az Ég urának, Hikobosi pedig engedte szétkóborolni a teheneket a mennyben. Haragjában az Ég ura elszakította egymástól a két szerelmest az Amanogava folyó által és megtiltotta nekik, hogy találkozzanak. Orihime elkeseredett férje elvesztése miatt, és arra kérte apját, engedje hogy ismét találkozhassanak.

 

Az Ég urát meghatották lánya könnyei, és engedélyezte hogy a fiatalok találkozzanak a 7. hónap 7. napján, abban az esetben ha keményen fog dolgozni és befejezi a szövést. Az első alkalommal amikor megpróbáltak találkozni, rá kellett jönniük, hogy nem tudnak átkelni a folyón, ugyanis nem volt híd. Orihime annyira zokogott, hogy jött egy csapat szarka, akik megígérték hogy csinálnak egy hidat a szárnyukból, így képes volt átkelni a vízen. Azt mondják, ha esik az eső Tanabata napján, a szarkák nem tudnak eljönni és a szerelmeseknek várniuk kell még egy évet, amíg újból találkozhatnak.

 

Szokások

Manapság Japánban úgy ünneplik a Tanabatát, hogy kívánságaikat tanzakura, azaz kis papírdarabokra írják fel, gyakran költemény formájában, és bambuszokra akasztják őket, sokszor más egyéb dekoráció kíséretében. A bambuszt és a dekorációt gyakran vízre bocsátják, vagy elégetik éjfél körül.

 

Kipróbálod te is?

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5916333654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása