Lótusz

Lótusz

A vadregényes természet reklámarca lehetne: Plitvicei-tavak

2017. július 13. - Lótusz_blogger

A Bakancslista egyik európai gyöngyszeme.

A Plitvicei-tavak Horvátországban található meseszép tórendszer (horvátul: Plitvička jezera). A tavak egy völgyben terülnek el, amelyet hegyek vesznek körül. 1979 óta az UNESCO világörökség részévév választotta.

Ebben a gyönyörű völgyben egy napot (8-10 órát simán el lehet tölteni, a természet kincseiben gyönyörködve).

A tavak Karlovactól 75 km-re találhatóak. A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban 16 nagyobb és két kisebb tó található, melyeket 92 vízesés köt össze. A tavak felszíne összesen 2 km². A nemzeti park területe eléri a 200 km²-t (20 000 hektár), amelyből több mint 15 000 hektár erdős terület. A vizek felszíne 215 hektár tesz ki.

A táj páratlan szépsége, és a növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben nemzeti parkká nyilvánították. A területen több védett állatfaj is él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. A nem mindennapi természeti képződmény évezredek során alakult ki, ahogyan a Matica, Rječica és Plitvica folyócskák összegyűlt vize kioldotta a mészkövet, ezzel kialakítva a ma látható tavakat, vízeséseket, zúgókat, forrásokat és barlangokat; ezt a vadregényes érintetlen, lenyűgöző tájat. A vízesés kőzetének korát 4000 évre becsülik. A terület karsztos vidék, de a kőzet anyaga mésztufa.

A Nemzeti Park  területén található tórendszert két folyó táplálja: a Bijela Rijeka és a Crna Rijeka, amelyek vize egy-egy szélesebb völgyben tóvá duzzad. A tavak kristálytiszta vizűek, akár több méterre is le lehet látni az aljára. A víz 636 m tengerszint feletti magasságból 8 km hosszú bonyolult rendszerű tólépcsőzet által 133 m tengerszint feletti magasságba jut, majd sok kis patak összefut és egyesülnek, majd Matica néven futnak a legmagasabban elhelyezkedő, 40 m mély Prošćansko tóba.

A Felső tavak vidékéhez tartozik: Prošćansko jezero, Ciginovac, Okrugljak, Batinovac, Veliko jezero, Malo jezero, Vir, Galovac, Mihino, Jezerac, Burget, Kozjak. Az alsó tavak vidéke: Milanovac, Gavanovac, Kaluđerovac, Novaković brod – ezek két vízesésbe torkollnak, a Korona és a Plitvice vízesésekbe. A vizek egyesülve végül Korana folyóként távoznak a területről. A nemzeti park különleges látnivalói a karsztbarlangok: a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang.

Ezt az egynapos túrát a legcélszerűbb úgy megtenni, hogy először felmegyünk kisvonattal a legfelső szintre, onnan sétálunk valamennyit lefelé. Az egyik tavon csónakázási lehetőség van, amelyet nem érdemes kihagyni! A túra ezután ismét felfelé tart, a kiindulási pontig, ahová gyalog lehet eljutni. Majd a nap végén kis kocsikkal lehet lejönni.

A táj buja, változatos, vadregényes. A tavak kristálytiszta vizűek, a levegőt harapni lehet. Mondjuk nem kisgyerekes túra az egész napi séta, vonatozás, buszozás, de 10-15 éves gyerekek már élvezik. Az egész táj romantikus, élettel teli, friss érzést kelt.

Az én Bakancslistámra már fel is került! És a tiédre?

A képekért köszönet Orosz Lászlóné Tündének! Felhasználásuk csak engedéllyel történhet!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr4516333666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása