Lótusz

Lótusz

Tudj meg többet magadról mandalával!

2017. július 25. - Lótusz_blogger

Gyógyulj, töltsd fel energiatartalékaidat, és élj harmóniában mandalák segítségével!

 

A mandala egy buddhista szimbólum. A mandalák segítségével ellazulhatunk, kikapcsolhatunk, meditálhatunk, lelkünk és szellemünk számára egy teljesen más világ nyílik ki.

Még azok számára is, akik soha életükben nem próbáltak meditálni, könnyen el tudnak lazulni a mandala segítségével. Ez inkább játék, amelynek komoly hatása lehet a pszichére. Gyermekkorban majdnem mindenki szeret színezni, rajzolgatni. A rajz nemcsak egy alktotó tevékenység, játék, hanem egy belső munka is.

Az alábbiakban „szűz” mandalákat találsz. Vegyél elő színes ceruzákat, esetleg színes filcet, helyezd magad kényelembe és színezd magad boldoggá! Miközben színezel, megnyugszol, átszellemülsz, és belső energiaforrásaid feltöltődnek.

 

Mandala 1: „Hogyan érezhetném magam jobban?

Az első mandala abban segít, hogy rájöjj, mitől is érzed magad igazán jól. Válassz egy színt, és kezdd el beszínezni azokat a részeket, amelyeket jónak látsz. Aztán vegyél másik színt és folytasd a színezést. Közben próbáld meg elengedni magad, és igyekezz nem agyalni semmin. Csak kapcsolj ki. Hogy belül bekapcsolj! Aztán gondolj a kérdésedre: Mitől érezném magam jobban?

 

Mandala 2: „Milyen színű a lélegzetem?”

Csak nagyon ritkán gondolunk arra, hogy lélegzünk. A légzés nem tudatos dolog, pedig légzőgyakorlatokkal még akár meg is gyógyíthatjuk magunkat. Most viszont itt az ideje, hogy foglalkozz a légzéseddel. A mandaládhoz válassz ki egy színt, amely számodra a levegőt szimbolizálja. Színezd ki vele a kört. Miközben folytatod a színezést, összpontosíts a légzésedre. Légy tudatában a levegővételeidnek, fesd ki a mandala sugarait, lépésről-lépésre. Miközben színezel, tudatosítsd magadban: kilégzés-belégzés. Lélegezz lassabban, lélegezz gyorsabban. A mandala befejezésekor érezd azt az életenergiát, amihez légzés során jutunk.

 
Mandala 3 „Milyennek látod magad?”

Válassz egy ceruzát, amelyik a legjobban tetszik és kezdd el (igen, ugyanaz, mint az első kép)  színezni a mandalát. Haladj színről-színre, és amint a mandalafestés végére értél, tedd fel magadnak a kérdést: Mi jut eszembe magamról? Aztán írj le három szót, kifejezést, ami eszedbe jut.
 
 
Mandala 4: Milyen energetikai állapotban vagyok jelenleg?
 
Hagyd, hogy a színek beszéljenek veled! Támaszkodj a megérzésedre, és fess olyan mandalát, amilyet csak akarsz. A kiválasztott szín segít meghatározni az állapotodat. Amint elkészültél, írd le azt a három szót, amely jellemzi a mostani energiaszinted. Ha nem tetszik a kép, amit látsz, ne csüggedj. Mert ez a mandala a pillanatnyi állapotod tükrözi. Holnap lehet, hogy teljesen más színösszeállítással készítenéd el a mandalát.
 
 
 Mandala 5: „Mi a három legjobb tulajdonságom?”

Ez a gyönyörű mandala segít meghatározni, hogy mit szeretsz magadban leginkább. Mielőtt elkezded a  mandalát kiszínezni, írd a kép alá azt a három tulajdonságot, amelyet legjobban szeretsz magadban. (Pl, hála, őszinteség, kedvesség, kreativitás ...) Válaszd ki a három kedvenc színed úgy, hogy azok a tulajdonságaid szimbolizálják. Ha elkészültél, gondold át, mit érzel ezzel kapcsolatban.
 
 
Mandala 6: „Hogyan találom meg magamban a nyugalmat?”
 
Válassz egy színt, amely számodra a belső békét jelképezi. Kezd a színezést a mandala közepén található körökkel, majd fokozatosan haladj kifelé. Változtasd a színeket aszerint, amit a belső megérzésed súg. Ha elkészültél a színezéssel állj meg egy pillanatra, és mélyedj el magadban: gondolj három olyan alkalomra, amikor valami miatt nehéz pillanataid voltak, de sikerült nyugodtnak maradnod. Erre emlékezz, amikor ismét hasonlóan nehéz szituációba kerülsz.
 
 
Mandala 7: „Mi akadályozza az energiám szabad áramlását?”
 
A mandalát a közepétől kifelé haladva színezd ki, miközben felteszed magadnak a kérdést: „Mi akadályozza az energiáim szabad áramlását?" Színezz nyugodtan, higgadtan. Ha elkészültél, nézz rá a mandalára, és hagyd, hogy jöjjenek a gondolatok.  Hadd jöjjenek-menjenek, mint felhők az égen. Most pedig nézd meg, milyen színeket használtál. Ha leginkább hideg színekkel festetted ki (kék, zöld, lila), akkor a energiacsatornáid inkább zártak, ha viszont melegebb színeket használtál (piros, narancs, sárga), az azt mutatja, hogy az energiacsatornáid nyitottak.
 
 
Mandala 8: „Hogyan növeljem az energiámat?”
 
A mandala színezését kezd a központi „virággal” A mandalát aprólékosan fesd ki, ügyelve arra, hogy legalább három színt használj. Olyan színeket használj, amelyekkel azt érzed, kiegészítik és erősítik egymás hatását. Ha elkészültél, nézegesd egy picit a képet és írd le azt a három dolgot, ami eszedbe jut. Majd egy picit gondolkodj el rajta, miért ezek a szavak jöttek elő.
 
 
Mandala 9: „Hogyan találjam meg az egyensúlyt az érzelmeimben?”
 
Határozz meg három olyan negatív érzelmet, amelyek különösen zavarnak (pl, félelem, harag, irigység ...). Ezeket a negatív érzelmeket "vetítsd" bele a mandalába. Válassz olyan színeket, amelyek számodra ezeket az érzéseket képviselik. Hallgass a megérzéseidre. Ha elkészültél, csukd be a szemed és figyelj oda, mit érzel.
 
 
Mandala 10: „Hogyan aktiváljam és harmonizáljam az energiám”
 
Nézd ezt a mandalát néhány percig. Ezután kezdd el kiszínezni úgy, hogy a közepéről indulsz. A kifestéshez használd a szivárvány hét színét (piros, narancs, sárga, zöld, kék, indigó, ibolya). Csak hallgass a megérzéseidre! Igen, az emberalakokat is nyugodtan kiszínezheted, bármilyen színűre. A lényeg, hogy harmonikusnak tűnjön számodra a mandala. A mandalán található testek "mozgása" aktiválja az energiáidat. Ha elkészültél, írd le, amit érzel!
 
 
Mit érzel most? Milyen volt ez a belső utazás? Sikerült többet megtudnod magadról?
 
Mandaláról ITT olvass tovább.
Buddhizmusról pedig ITT találsz további cikkeket.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6716333690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása