Lótusz

Lótusz

Szerencsehozó szilveszteri-újévi szokások

2017. december 29. - Lótusz_blogger

Hogy malacod legyen!

Malac, pezsgő, rétes… Szilveszteri-Újévi babonák, szokások, amelyek meghozzák a szerencsénket.

Szilveszterkor nemcsak azért bulizunk, hangoskodunk, táncolunk, mert örülünk annak, hogy vége az Óévnek, hanem azért is, hogy a ránk leselkedő ártó erőket elijesszük. Régen, amikor még nem volt petárda, karikás ostorral, kolomppal és más hangos zajkeltő eszközzel igyekeztek a negatív erőket távol tartani.

Szilveszter napja, amikor a nyugati világ elbúcsúzik az óévtől, I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, akit 314-ben választottak a keresztény egyház vezetõjének és 335-ben december 31-én hunyt el Rómában.

Az alábbiakban olyan népi babonákat, szokásokról lesz szó, melyet nemcsak vidéken érdemes megtartani a szerencsés, egészséges, boldog újévért.

Kezdjük a legfontosabbal: mit mikor együnk, no és mennyit fogyasszunk belőle?

Szilveszterkor-Újév első napján nem szokás halat enni – mert elúszik a szerencsénk. A baromfi sem jó választás, mert elkaparja a szerencsét. A pulyka még ennél is rosszabb: vitát, veszekedést hoz a házba.

Ilyenkor malacot szokás fogyasztani, mert a malac előre felé túr, vagyis kitúrja nekünk a szerencsét. A malac gazdái régen meghúzták a malac farkát, ami azt jelezte, hogy bőség és szerencse legyen az új esztendőben. Amilyen hosszan visít a malac, olyan hosszú lesz a jó hírünk az új esztendőben.

Malacos süti receptjéért kattints IDE.

Ami nyújtja a szerencsét a sikert, az a rétes. Minél gazdagabban legyen megtöltve, ez előrevetíti, hogy mekkora gazdagságban élünk majd az új évben.

A régi magyar szokás szerint, nem szabad mindent felfalnunk Szilveszterkor, mert ha marad Újévre is, akkor a következő évben sem fogunk hiányt szenvedni semmiben (10 dolog, amit mindenképp tegyél meg az Óévben).

A lencse a legnagyobb pénzmágnes. Ha nem kedveljük a lencsét, helyettesíthetjük borsóval, babbal. A lényeg, hogy valamilyen szemes zöldséget fogyasszunk.

Gazdagsághozó lencsesaláta receptjét ITT találod.

Újabb keletű dolog a pezsgőbontás szokása, amely a következő évi gazdagságot célozza meg. Mivel kezdetben a pezsgő előállítása rendkívül hosszadalmas és drága folyamat volt, ezért csak a gazdagok kiváltsága lehetett a pezsgőfogyasztás. A pezsgőivás ezért vált szokássá Újév hajnalán, hogy gazdagok legyünk a következő évben.

Aki üzlettel foglalkozik, annak gyümölcsöket kell fogyasztania, így lesz gyümölcsöző a vállalkozása. Ha almát ennél, számold meg magokat: ennyi siker vár rád az új évben.

Érdemes a kamránkat feltölteni, illetve a cukor,- bors-, sótartót, stb. feltölteni, mert ez szerencsét hoz. Ha ezek teli vannak, egész évben bőségben élünk, de ha üresek, vagy alig van bennük, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban.

Szilveszterkor és Újév napján bőségesen kell enni adni minden háziállatnak: a kutyának, macskának, lónak, tehénnek, mert ha ma jóllaknak, egész évben jóllaknak. Az állatokkal kapcsolatban van még egy érdekesség: állítólag éjfélkor a háziállatok emberi nyelven szólalnak meg és elmondják, a gazda hogyan bánik velük.

A Malac-tesztet ITT tudod megcsinálni!

Ha már degeszre tömtük a pocakunkat, nem érdemes túl sok dolgot tenni. Sőt nem is ajánlatos.

Mit tegyél és mit ne tegyél?

Újév első napján igyekezzünk tartózkodni a veszekedéstől, házi viszálykodástól, mert félő, hogy az egész évet veszekedéssel töltjük.

Régen szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, “elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.

Tovább ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

Ezen a napon tilos kivinni a szemetet, mert kidobjuk vele a szerencsénket.

Az év utolsó napján tilos mosni, varrni – bevarrják a tyúk fenekét – teregetni, seperni – kiseprik a szerencsét – vasalni – kilapítják a szerencsét – és más hasonlatos házi munkákat végezni.

Vigyázzunk, kit engedünk be az otthonunkba Újév reggelén. Ha az illető férfi, az szerencsét hoz a házra, de ha nő, az szerencsétlenséget. Újév napján kizárólag olyasmivel szabad foglalatoskodni, amit egész évben is szívesen csinálnánk.

Ugyanígy január elsejének hajnali időjárása az egész év időjárásáról árulkodik. Ha szép, tiszta idő van, ez lesz jellemző az egész évre, ha pedig a csillagokat is látni, biztosan rövid lesz a tél.

 

Újévi jóslások, mágiák

Szerelmi jóslásra is kiválóan alkalmas ez a nap. Ilyenkor szokás a lányoknak férfineveket rejteni a gombócba, hogy megtudják, ki lesz a férjük. Amelyik név legelsőnek jön fel a víz színére, olyan nevű férfi veszi majd el a lányt.

A szerelmesek, házasulandók nem árt, ha teli van a mézes bödön! Ha a szerelmesek bekenik ajkukat mézzel, majd éjfélkor (mézes) csókot váltanak, akkor édes és hosszú lesz a szerelmük, házasságuk. Vannak vidékek, ahol a gyermekek száját is mézzel kenték meg ezen a napon, hogy édes beszédű, kedves emberré váljon, hogy sok édességet ehessen az esztendőben (na és azért is, hogy a téli hidegben ne cserepesedjen ki).

Éjfél után bepillanthatunk a jövőbe is: gyertyát önthetünk, vagy ólmot (csak óvatosan, mert mérgező!). A mágia során kiderülhet kibe leszünk szerelmesek az esztendőben, vagy megtudhatjuk, mi okozza a szerencsénket, de azt is, hogy ki/mi áll annak útjába.

Legyen malacod! � BÚÉK!

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr6016333858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása