Lótusz

Lótusz

Ezt a 3 gyógyteát mindig tartsd otthon!

2018. január 13. - Lótusz_blogger

A magyar népi gyógyászat 3 gyógynövénye, amelyre minden otthonban szükség van.

Ugye neked is van otthon gyógyszeres dobozod, szekrényed, ahol a gyógyszereket tartod: fájdalomcsillapító, lázcsillapító, gyulladáscsökkentő, ragtapasz.... Mindez jól is van így. Azonban van-e otthon gyógyteád? Olyan, amelyet egy meghűlésnél előkapsz, ahelyett, hogy a gyógyszergyárak agyonreklámoznak és nem biztos, hogy hamarabb kikúrál, mint egy gyógytea?

A három leghasznosabb otthoni gyógynövény: kamilla, hársfavirág, csipkebogyó. El is mondom, miért erre a három gyógynövényre esett a voksom.

Kamilla

A kamilla (orvosi székfű) egy nagyon sokoldalú, olcsó és hatékony gyógynövény. Akár már néhány hónapos csecsemőnek is adhatunk teájából. Az orvosi székfű gyulladás-csökkentő hatású, serkenti a szervezet védekezőképességét, baktériumölő gyógynövény. Emésztőrendszerünkre is pozitív hatással van, segíti az emésztést, azonban folyamatosan ne használjuk, hanem csak kúraszerűen alkalmazzuk (mert hasmenést okoz). Lázcsillapításra is alkalmas, és külsőleg is alkalmazható: nehezen gyógyuló sebeket ápolhatunk vele. A gyulladt szemet is borogathatjuk kamillával.

Az emésztési problémák mellett megfázás, torokgyulladásnál használhatjuk ilyenkor a leghatásosabb a gőzölés. Ülőfürdőként aranyér ellen hatásos, vagy női szervek gyulladásos megbetegedésénél. Hajmosásnál főleg a szőke hajat világosítja és selymes fényt ad neki.

Csipkebogyó

A csipkebogyó magas C-vitamin tartalmáról híres (egy bogyóban annyi van belőle, mint egy db citromban!), de sok A-, B1, B2, P és K-vitamint is tartalmaz. A C-vitamin miatt csak hideg vízben áztatni szabad, forralni nem! Az egyik leghasznosabb gyógynövény  télen: erősíti az immunrendszert, segít a nátha leküzdésében.

A csipkebogyó a cukorbetegségre is pozitív hatással van: szabályozza a vércukorszintet - ajánlatos étkezés után fogyasztani. Alkalmas immunerősítésre, stresszoldásra is. Erősíti a vérerek falát, fokozza a szervezet védekezőképességét. Segíti a csontképződést. Teája epekőoldó hatású, hólyagbántalmak ellen is nagyon jó. Húgyhajtó hatású, vesehomokra és vesekő leválasztásra is használható. Enyhe vízhajtó hatású.

Gyermekek egy éves kortól ajánlott.

Hársfa

A meghűléses betegségek jolly jokerének tartják a hársfavirágzatból készült teát. Antibakteriális hatású flavonoidokat, nyálkaanyagokat, cseranyagot és illóolajat tartalmaz. Nátha esetén a fokozatosan emelkedő hőmérsékletű lábfürdő alkalmazása nagyon hasznos. Izzasztó hatása miatt láz esetén is nagyon hatékony. Emellett a népi gyógyászat idegerősítőként és vértisztítóként tartja számon.

Köhögéscsillapító, feszültségoldó, nyugtató hatású. A terhesség idején is alkalmazható álmatlanság ellen.

A bejegyzés trackback címe:

https://lotuszlelek.blog.hu/api/trackback/id/tr2016333874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása